Zamknij
Salsa pomidorowa: szybki przepis na dodatek do grzanek i chipsów
fot. Shutterstock

Salsa to pyszny dodatek do różnych dań i przekąsek, który może podkreślić ich smak. Przygotowuje się ją błyskawicznie na bazie pomidorów.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia meksykańska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
2 duże pomidory
1 czerwona cebula
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 limonka
2 łyżki świeżej kolendry
Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a po sparzeniu zdejmujemy z nich skórę.
  2. Kroimy je w drobną kostkę.
  3. Cebulę obieramy i siekamy, tak samo drobno kroimy chilli i czosnek. 
  4. Wszystkie składniki łączymy z pomidorami i sokiem z limonki. 
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Salsa jest meksykańską potrawą, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Zazwyczaj ma pikantny smak, a najczęściej spotkać możemy właśnie tę na bazie świeżych pomidorów. W tej wersji przywędrowała do Polski już w XVI wieku. Jej nazwa pochodzi natomiast od hiszpańskiego słowa "salsa", które oznacza po prostu "sos". 

Salsa pomidorowa: do czego ją dodawać?

Salsa pomidorowa, podobnie jak meksykańskie guacamole, jest świetnym dodatkiem do wszelkich przekąsek. Zazwyczaj podaje się ją do nachosów i różnego rodzaju chipsów. Można jednak użyć jej także jako sos do tortilli, burrita czy tacos

To jednak nie wszystko. Salsa to także świetny dodatek do włoskich dań. Zazwyczaj smarowana jest nią bruschetta, czyli pyszna przekąska w formie grzanki. W Europie salsę coraz częściej podaje się także z innymi potrawami, np. z mięsem, grillowanymi ziemniakami, rybami i owocami morza, a nawet z jajkami. 

Zobacz także: Podpowiadamy, jak zrobić najpopularniejsze sosy. Te przepisy są banalnie proste

Salsa pomidorowa: jak przechowywać? 

Gotową salsę pomidorową należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Następnie naczynie powinno się wstawić do lodówki. W ten sposób sos może wytrzymać kilka dni. Po tygodniu jednak nie będzie już dobry do spożycia. 

Salsa nie nadaje się także do mrożenia. Warto jednak zapasteryzować ją na ciepło w słoikach, a następnie otwierać, gdy tylko najdzie nas ochota. Przetwory z tym pomidorowym przysmakiem można w ten sposób przechować przez całą zimę. 

Zobacz także: Zatrzymaj smak lata na dłużej! Wypróbuj nasze 7 propozycji na przetwory z pomidorów

loader