Zamknij
Sałatka z truskawkami i tofu
fot. Shutterstock

Chcesz przekąsić coś na szybko? Sałatka z truskawkami i tofu to prawdziwy smak lata. Sprawdź, jak ją zrobić.

Lato kojarzy się z pysznymi, soczystymi truskawkami. Lista dań i deserów, które możemy przyrządzić z dodatkiem tych owoców, jest bardzo długa. Idealną opcją na wakacyjny przysmak jest sałatka z truskawkami i tofu. Zawiera niewiele kalorii, więc z powodzeniem możesz po nią sięgać, będąc na diecie. Sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, jak i kolację.

Sałatka z truskawkami i tofu – łatwy przepis

Truskawki są cenione ze względu na swój wyjątkowy smak i wartość odżywczą. Jeżeli zależy ci też na tym, aby wyglądały w sałatce apetycznie, zwróć uwagę na to, jak je przechowujesz. Najlepiej trzymać je w lodówce - wtedy będziesz mieć pewność, że zachowają swoją jędrność i piękny kolor.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
250 g truskawek
200 g tofu
garść rukoli
bazylia
sól
oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

  1. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze części.
  2. Następnie wrzucamy je do miski.
  3. Tofu odsączamy i kroimy w niewielką kostkę.
  4. Rukolę płuczemy w zimnej wodzie.
  5. Do kubka wlewamy oliwę z oliwek, sok z limonki oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Truskawki łączymy z tofu i rukolą.
  7. Na koniec sałatkę polewamy dressingiem z oliwy i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka z truskawkami i tofu – moc witamin

Sałatka z dodatkiem truskawek oraz delikatnego tofu to samo zdrowie. Owoce te są bowiem źródłem witaminy C, która zapobiega przeziębieniom i pomaga zachować piękny wygląd cery. Poza tym truskawki działają oczyszczająco i ułatwiają trawienie pokarmów. Z kolei tofu to bogactwo białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz także: Jak przechowywać truskawki? Ten trik sprawi, że będą świeże przez dłuższy czas