Zamknij
Surimi
fot. Shutterstock

Masz ochotę zjeść coś lekkiego? Wypróbuj przepis na smaczną sałatkę z surimi.

Surimi to kulinarny hit ostatnich lat. Ten przysmak cieszy się dużą popularnością w Japonii i oznacza nic innego, jak rozdrobnione, zmielone mięso ryb. Ze względu na ich wygląd często nazywane są również paluszkami krabowymi, chociaż w rzeczywistości zawierają tylko ekstrakt z kraba, który jest dodawany dla wzmocnienia ich walorów smakowych. Surimi idealnie nadaje się do przyrządzania różnych pysznych potraw.

Sałatka z surimi - przepis

Tym razem zdradzimy wam przepis na smaczną i lekką sałatkę z dodatkiem paluszków krabowych. Idealnie nada się, kiedy chcesz przekąsić coś na szybko lub spodziewasz się gości. Smak surimi w połączeniu z delikatnym makaronem ryżowym z pewnością przypadnie im do gustu. Przepis jest naprawdę prosty i wykonasz go w kilka chwil.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia japońska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 opakowanie surimi
200 g makaronu ryżowego
2 ogórki zielone
przyprawy: sól, pieprz
koperek
ząbek czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności makaron wrzucamy do gotującego się bulionu i trzymamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po ugotowaniu należy go dokładnie odcedzić.
  2. Paluszki krabowe kroimy w cienkie, równe paseczki.
  3. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie półksiężyce.
  4. Czosnek ścieramy na tarce.
  5. Ugotowany makaron, surimi, ogórki i starty czosnek mieszamy w misce, dodajemy jogurt naturalny oraz majonez.
  6. Na koniec całość doprawiamy dla lepszego smaku solą i pieprzem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka z surimi i makaronem ryżowym – jak podawać?

Sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym najlepiej serwować w małych salaterkach. Przed podaniem warto udekorować ją koperkiem lub posypać natką pietruszki. Taki przysmak może stanowić idealną samodzielną przekąskę. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu ze świeżym chrupiącym pieczywem lub grzankami. Aby była jeszcze mniej kaloryczna, możesz całkowicie zrezygnować z majonezu i dodać do niej tylko sam jogurt naturalny w większej ilości. Chcielibyście spróbować sałatki w takim wydaniu?