Zamknij
Sałatka
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na lekką przekąskę? Poznaj prosty przepis na sałatkę z selera naciowego i ananasa. Jest niezwykle smaczna.

Wiosną warto wzbogacić swoje menu o zdrowe i lekkie sałatki, dzięki którym zachowamy dobre samopoczucie i piękny wygląd. Jeżeli lubisz owocowo-warzywne kombinacje smaków, z pewnością spodoba ci się ten przepis na sałatę z dodatkiem selera naciowego i ananasa. Sprawdzi się jako pierwsze lub drugie śniadanie. W dodatku zrobisz ją bardzo szybko.

Sałatka z selera naciowego i ananasa – łatwy przepis

Sałatka w takim wydaniu jest bardzo łatwa do zrobienia. Sekret jej unikalnego smaku tkwi w połączeniu selera naciowego ze słodkim, soczystym ananasem. Poza tym jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Do tego przepisu możemy wykorzystać zarówno świeże owoce, jak i te z puszki.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
1 ananas
4 łodygi selera naciowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz ziołowy
bazylia
100 g sera żółtego
2 łyżeczki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Seler naciowy płuczemy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Ananas i ser żółty kroimy w drobną kostkę.
  3. Wszystko umieszczamy w misce.
  4. Dodajemy do tego jogurt naturalny oraz przyprawy.
  5. Całość dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka z selera naciowego i ananasa – jak ją serwować?

Po ten przepis warto sięgać nie tylko na co dzień, ale również podczas różnych domowych uroczystości. Taka sałatka doskonale smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Przed podaniem możemy posypać ją płatkami migdałowymi oraz udekorować listkami świeżej bazylii. Ponadto będzie wyglądać niezwykle apetycznie, jeżeli zaserwujemy ją w skórce od ananasa.

Zobacz także: Koktajl z selera naciowego jest zdrowy i odżywczy. Wypróbuj ten przepis