Zamknij
Kalafior
fot. Shutterstock

Sałatki warzywno-owocowe królują latem w naszych kuchniach. Sprawdź, jak zrobić taki przysmak z kalafiora i awokado.

Latem warto uzupełnić swoją dietę o witaminy i minerały. Ich duże ilości znajdziemy w owocach oraz warzywach, z których możemy przyrządzić smakowitą sałatkę. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić ją z kalafiora. Jej smak podkreślimy soczystym awokado. Taka sałatka to idealna opcja na szybką kolację dla całej rodziny.

Sałata z kalafiorem i awokado – łatwy przepis

Sałatka w takim wydaniu zawiera wiele składników odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczna. Z powodzeniem mogą więc po nią sięgać osoby, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Jeżeli zależy ci na tym, aby kalafior prezentował się w sałatce idealnie, dodaj do niego w czasie gotowania odrobinę soku z cytryny. Dzięki niemu zachowa swój piękny, biały kolor.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kalafior
1 awokado
150 g sera feta
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Kalafior płuczemy, dzielimy go na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
  2. Awokado myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się z niego pestki. Następnie miąższ kroimy na mniejsze części.
  3. Do miski wrzucamy wystudzony kalafior. Dodajemy do niego awokado, pokruszony ser feta oraz jogurt naturalny. 
  4. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
  5. Na koniec całość przyprawiamy do smaku i posypujemy ziarnami słonecznika.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka z kalafiorem i awokado – sposób podania

Jeżeli jesteś miłośnikiem sałatek, to ten przepis z pewnością również skradnie twoje serce. Taki przysmak najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Można także udekorować go listkami bazylii albo aromatyczną natką pietruszki.

Sałatka ta jest bogata w witaminy i minerały. Zawarte w niej awokado pomaga obniżyć poziom cholesterolu, wzmacnia odporność i doskonale wpływa na cerę. Kalafior to z kolei źródło błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na metabolizm organizmu.

Zobacz także: Przepis na kalafior w cieście. Jest smaczny i prosty w wykonaniu