Oceń
W sezonie grillowym warto postawić nie tylko na dania z rusztu, ale też odpowiednie dodatki do nich. Świetnie sprawdzi się ta sałatka z kalafiora.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
15 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 kalafior |
400 g ogórków konserwowych |
Pęczek rzodkiewki |
Koperek |
4 łyżki majonezu |
Łyżeczka musztardy |
1/2 cytryny |
Sól i pieprz |
Sposób przygotowania
- Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut - tak, żeby się zaparzył i odrobinę zmiękł. Powinien być al dente. Następnie go odcedzamy.
- Od rzodkiewki odcinamy korzonki i dokładnie ją myjemy. Następnie kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do miski z kalafiorem.
- Koperek i ogórki siekamy. Potem przekładamy do pozostałych składników.
- Dodajemy do tego majonez, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka z kalafiorem - do czego podawać?
W sezonie grillowym warto stawiać na nowalijki. Są to bowiem świeże i pełne smaku warzywa, które będą doskonałym uzupełnieniem dla dań z rusztu.
Dlatego też ta sałatka z kalafiora świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Jest bowiem orzeźwiająca w smaku i syta, zastąpi zatem pieczywo i ziemniaki.
Tego typu sałatkę z kalafiora możecie jednak podawać także jako samoistne danie np. na kolację. Warto wówczas podkręcić jej smak, dodając do majonezu wyciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę jogurtu naturalnego zamiast musztardy. Świetnie wówczas będzie komponować się z dodatkiem grzanek.
Sałatka z kalafiorem - jak przechować?
Sałatkę z kalafiora można przechowywać przez 1-2 dni. Wystarczy włożyć ją do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki.
Kalafior - właściwości i przeciwwskazania
Kalafior jest warzywem bogatym we właściwości odżywcze. Oto najważniejsze z nich:
- ma działanie antynowotworowe - przede wszystkim korzystnie wpływa na zapobieganie i zwalczanie raka prostaty i pęcherza moczowego oraz gardła i krtani,
- jest bogaty w przeciwutleniacze,
- działa przeciwzapalnie,
- zapobiega chorobom serca,
- ma niski indeks glikemiczny,
- to bogate źródło witamin i minerałów - przede wszystkim witaminy C i K, fosforu, białka, magnezu oraz potasu,
- wspomaga pracę mózgu,
- ma działanie oczyszczające,
- wspomaga trawienie.
Nie jest to jednak warzywo, które powinien jeść każdy. Dużym przeciwwskazaniem do spożywania kalafiora są choroby tarczycy. Zawarte w tym warzywie związki mogą bowiem zaburzać przyswajanie jodu.
Zobacz także: Jak przygotować bataty? 3 sposoby na słodkie ziemniaki gotowane, pieczone i grillowane
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Ocen artykuł