Zamknij
Sałatka z kalafiora do grilla z wiosennymi warzywami - przepis
fot. Shutterstock

W sezonie grillowym warto postawić nie tylko na dania z rusztu, ale też odpowiednie dodatki do nich. Świetnie sprawdzi się ta sałatka z kalafiora.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 kalafior
400 g ogórków konserwowych
Pęczek rzodkiewki
Koperek
4 łyżki majonezu
Łyżeczka musztardy
1/2 cytryny
Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut - tak, żeby się zaparzył i odrobinę zmiękł. Powinien być al dente. Następnie go odcedzamy.
  2. Od rzodkiewki odcinamy korzonki i dokładnie ją myjemy. Następnie kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do miski z kalafiorem. 
  3. Koperek i ogórki siekamy. Potem przekładamy do pozostałych składników. 
  4. Dodajemy do tego majonez, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka z kalafiorem - do czego podawać?

W sezonie grillowym warto stawiać na nowalijki. Są to bowiem świeże i pełne smaku warzywa, które będą doskonałym uzupełnieniem dla dań z rusztu.

Dlatego też ta  sałatka z kalafiora świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Jest bowiem orzeźwiająca w smaku i syta, zastąpi zatem pieczywo i ziemniaki. 

Tego typu sałatkę z kalafiora możecie jednak podawać także jako samoistne danie np. na kolację. Warto wówczas podkręcić jej smak, dodając do majonezu wyciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę jogurtu naturalnego zamiast musztardy. Świetnie wówczas będzie komponować się z dodatkiem grzanek. 

Sałatka z kalafiorem - jak przechować?

Sałatkę z kalafiora można przechowywać przez 1-2 dni. Wystarczy włożyć ją do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki. 

Kalafior - właściwości i przeciwwskazania

Kalafior jest warzywem bogatym we właściwości odżywcze. Oto najważniejsze z nich: 

  • ma działanie antynowotworowe - przede wszystkim korzystnie wpływa na zapobieganie i zwalczanie raka prostaty i pęcherza moczowego oraz gardła i krtani, 
  • jest bogaty w przeciwutleniacze,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zapobiega chorobom serca,
  • ma niski indeks glikemiczny, 
  • to bogate źródło witamin i minerałów - przede wszystkim witaminy C i K, fosforu, białka, magnezu oraz potasu,
  • wspomaga pracę mózgu, 
  • ma działanie oczyszczające,
  • wspomaga trawienie.

Nie jest to jednak warzywo, które powinien jeść każdy. Dużym przeciwwskazaniem do spożywania kalafiora są choroby tarczycy. Zawarte w tym warzywie związki mogą bowiem zaburzać przyswajanie jodu. 

Zobacz także:  Jak przygotować bataty? 3 sposoby na słodkie ziemniaki gotowane, pieczone i grillowane

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?