Oceń
Zapiekany ryż z dodatkiem soczystych gruszek to idealna propozycja na smaczną kolację. Wypróbuj ten prosty przepis.
Ryż często gości w naszych kuchniach w różnej postaci. Jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych np. zamiast ziemniaków. Sprawdza się jako farsz do tradycyjnych gołąbków. Może również zastąpić makaron w zupie pomidorowej. Na kolację warto przyrządzić go w wersji zapiekanej z dodatkiem gruszek. Taki przysmak w jesiennym wydaniu z pewnością podbije serca wszystkich twoich domowników.
Ryż z gruszkami - prosty przepis
Ryż prosto z piekarnika zachwyci cię delikatną konsystencją. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkim, soczystym gruszkom. Poza tym warto dodać do niego odrobinę gorgonzoli oraz posiekane orzechy włoskie. Nie zaszkodzi posypać go również odrobiną cynamonu, dzięki któremu danie nabierze wyjątkowego aromatu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
45 min
- Dla ilu osób
dla 2 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 torebka ryżu |
2 dojrzałe gruszki |
100 g gorgonzoli |
garśc posiekanych orzechów włoskich |
szczypta cynamonu |
łyżka masła |
Sposób przygotowania
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie umieszczamy w nim ryż i starte owoce.
- Całość posypujemy cynamonem i gorgonzolą.
- Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 15 minut.
- Na koniec dekorujemy je orzechami włoskimi.
Ryż zapiekany z gruszkami - właściwości odżywcze
Ryż z dodatkiem gruszek jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera m.in. żelazo, magnez, cynk, fosfor, błonnik pokarmowy oraz dużą ilość witamin. Po taki przysmak warto sięgać również ze względu na właściwości zdrowotne gruszek. Owoce te doskonale wpływają na pracę układu trawiennego, zapobiegając m.in. zaparciom. Spożywanie gruszek pomaga również regulować ciśnienie krwi.
Zobacz także: Jak zrobić pieczone gruszki z miodem i orzechami? Ten prosty przepis cię zaskoczy
Ocen artykuł