Zamknij
Ryż
fot. Shutterstock

Jesteś miłośnikiem ryżu pod każdą postacią? W takim razie koniecznie sprawdź, jak smakuje z dodatkiem sosu serowego.

Doskonały smak i właściwości odżywcze ryżu sprawiają, że chętnie sięgamy po niego w swojej kuchni. Znakomicie sprawdzi się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do innych potraw. Możesz przyrządzić z niego pyszny farsz do gołąbków albo wegetariańskie kotlety. Tym razem poznaj przepis na ryż z dodatkiem sosu serowego, który jest niezwykle delikatny i wprost rozpływa się w ustach.

Ryż z sosem serowym – łatwy przepis

Ryż w takim wydaniu to idealna opcja, gdy nie masz pomysłu na obiad, a chcesz przyrządzić na szybko coś pysznego dla swoich bliskich. Zrobienie takiego dania zajmie ci dosłownie chwilę, a możesz być pewny, że jego smak przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W tym przepisie dużą rolę odgrywa sos, który powinien być odpowiednio gęsty oraz dobrze przyprawiony.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
torebka dowolnego ryżu
2 opakowania serka topionego śmietankowego
1,5 szklanki bulionu warzywnego
0,5 szklanki śmietany
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
łyżeczka mąki
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Serek topiony rozgniatamy za pomocą widelca, a następnie zalewamy go bulionem warzywnym i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
  4. W kubku mieszamy śmietanę z żółtkiem i odrobiną mąki, po czym dolewamy ją do sosu.
  5. Dodajemy do tego łyżeczkę soku z cytryny oraz przyprawy.
  6. Na koniec ryż polewamy gotowym sosem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ryż z sosem serowym – jak go podawać?

Ryż w takim wydaniu można serwować jako samodzielne danie albo dodatek do innych potraw, np. kotletów. Doskonale smakuje również w połączeniu z różnymi warzywnymi surówkami. Aby lepiej prezentował się na talerzu, przed podaniem warto udekorować go natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.