Zamknij
Roladki z tortilli z awokado
fot. Shutterstock

Masz ochotę na szybką i smaczną przekąskę? Te roladki z tortilli z awokado smakują wybornie. W dodatku zrobisz je błyskawicznie.

Awokado znakomicie sprawdza się w kuchni jako dodatek do różnych dań. Dużą popularnością cieszy się szczególnie przyrządzony na jego bazie meksykański sos o nazwie guacamole. Poza tym doskonale wzbogaca smak różnych past kanapkowych oraz zdrowych koktajli. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pyszne roladki z tortilli dodatkiem awokado, które z powodzeniem sprawdzą się na różne spotkania w rodzinnym gronie i bardziej formalne okazje.

Roladki z tortilli i awokado – sprawdzony przepis

Jeżeli brakuje ci pomysłu na smaczną przekąskę, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Takie roladki zrobią furorę na każdej domówce, a poza tym mogą sprawdzić się jako przysmak między posiłkami. Ich wykonanie jest naprawdę proste i nie zajmie ci zbyt wiele czasu.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2 placki tortilli
1 awokado
mały pęczek natki pietruszki
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
bazylia
ząbek czosnku
kilka świeżych liści sałaty
100 g parmezanu
pieprz ziołowy
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Z awokado pozbywamy się pestki, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
  2. Parmezan ścieramy na tarce.
  3. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  4. Placki tortilli smarujemy jogurtem naturalnym, następnie układamy na niej liście sałaty oraz pokrojone awokado.
  5. Całość posypujemy natką pietruszki, parmezanem oraz startym czosnkiem. Wszystko polewamy sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku i zwijamy w rulon.
  6. Na koniec roladki dzielimy na mniejsze części.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Roladki z tortilli i awokado – jak serwować?

Takie roladki idealnie smakują polane sosem czosnkowym. Przed podaniem można je udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. To smaczna, a jednocześnie zdrowa propozycja kulinarna. Awokado to bowiem źródło witamin, potasu, magnezu oraz fosforu. Zawiera również cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę organizmu. Skusicie się na taką przekąskę?