Zamknij
Risotto z dynią
fot. Shutterstock

Uwielbiasz ryż w różnych odsłonach? Ten przepis na risotto z dynią z pewnością przypadnie ci do gustu. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.

Jesienią potrawy z dynią cieszą się dużą popularnością. Pierogi, zupy, makarony – lista dań, które możesz przyrządzić z jej dodatkiem jest bardzo długa. Jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad, który nie zajmie ci zbyt wiele czasu, skorzystaj z naszej pysznej receptury na risotto z dodatkiem dyni.

Risotto z dynią – przepis

Przygotowanie risotto z dynią nie jest czasochłonne i zrobisz je z łatwością, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego.To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Połączenie ryżu i warzyw z pewnością przypadnie do gustu osobom, które są na diecie.

W tym przepisie pierwsze skrzypce gra oczywiście dynia, więc ważne, aby była dobrej jakości. Do zrobienia risotto możesz wykorzystać np. odmianę hokkaido. Smak tej potrawy podkreślisz również dzięki odpowiednim dodatkom i przyprawom.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
średniej wielkości dynia
kostka rosołowa
250 g ryżu do risotto
3 cebule
1 papryka czerwona
2 marchewki
200 g parmezanu
100 g pestek z dyni
oliwa z oliwek
2 szklanki wody
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Dynię kroimy na kawałki, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza przez ok. godzinę. Jeżeli dynia nie będzie odpowiednio miękka, możemy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
  2. Z upieczonej dyni pozbywamy się skórki, a miąższ przekładamy do miski i blendujemy.
  3. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy oraz wrzucamy pokrojoną cebulę, marchew i paprykę. Warzywa dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż staną się miękkie.
  4. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i pół łyżeczki oliwy z oliwek. Dodajemy szczyptę soli i kostkę rosołową. Do gotującego się bulionu wsypujemy ryż, uduszone wcześniej warzywa oraz dynię. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i trzymamy wszystko jeszcze pod przykryciem przez ok. 20 minut. Na koniec doprawiamy dla lepszego smaku.
  5. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni przez ok. minutę.
  6. Gotowe risotto posypujemy parmezanem i pestkami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dynia – właściwości odżywcze

W okresie jesiennym warto sięgać po przepisy na bazie dyni, ponieważ jest ona źródłem wielu cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w niej liczne witaminy oraz minerały. Regularne spożywanie dyni wzmacnia odporność i działa pozytywnie na skórę. Ponadto dzięki zawartości błonnika wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i reguluje trawienie. A jakie są wasze ulubione jesienne przepisy?