Zamknij
Risotto z cukinią
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad? Risotto z cukinią to idealny pomysł na lekkie i smaczne danie. Oto sprawdzona receptura.

Risotto to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni włoskiej. Możesz przyrządzić je z różnymi składnikami, np. z kurczakiem lub dynią. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić tę potrawę z dodatkiem smacznej cukinii. Takie danie doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny.

Risotto z cukinią – łatwy przepis

Receptura na risotto z cukinią jest niezwykle łatwa. Takie danie przyrządzisz błyskawicznie nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Kluczem do uzyskania najlepszego smaku tej potrawy jest wybór odpowiedniego ryżu. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się odmiana arborio lub carnaroli.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
250 g ryżu do risotto
1 duża cukinia
2 małe cebule
0,5 l bulionu warzywnego
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Cebule obieramy, a następnie drobno siekamy.
  2. Cukinię myjemy,  kroimy w drobną kostkę i razem z cebulą dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Całość doprawiamy do smaku.
  3. Ryż gotujemy na bulionie warzywnym, a następnie łączymy go z podsmażonymi warzywami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Risotto z cukinią – właściwości odżywcze

Takie danie idealnie nadaje się dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Przed podaniem warto posypać je serem feta lub startym parmezanem. To lekka, a jednocześnie zdrowa propozycja kulinarna. Cukinia to bowiem źródło żelaza, magnezu oraz potasu. Ponadto działa odkwaszająco na organizm i reguluje trawienie. Co powiecie na obiad w takiej odsłonie?