Zamknij

Racuchy wigilijne – tradycyjne polskie racuchy drożdżowe

Adrianna Kostecka
11.12.2020
Aktualizacja: 11.12.2020 19:38

Racuchy drożdżowe na wigilię to obowiązkowe danie w wielu domach. A jeśli nie u Ciebie, to może warto ich spróbować? Poznaj proste przepisy na wigilijne placki drożdżowe.

Racuchy wigilijne podane na wieczerzy
fot. Shutterstock

Łatwe i pyszne racuchy drożdżowe to idealny słodki przysmak wigilijny. Dawniej na wieczerzy wigilijnej nie jedzono nie tylko mięsa, lecz także produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego najbardziej tradycyjny jest przepis na racuchy postne na wodzie, które świetnie sprawdzą się, jeśli chcesz podać wegańską wersję tego dania. W innym przypadku spokojnie użyj mleka.

Racuchy wigilijne – przepis

Składniki:

  • ½ litra mleka
  • 1 jajo
  • 3 szklanki mąki
  • ½ kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Pół kostki drożdży wymieszaj z łyżką cukru. Zalej mieszankę połową szklanki ciepłego mleka. Zaczekaj około 20–30 minut, aż drożdże wyrosną.
  2. Przygotowaną mąkę przesyp do miski. Jajko najpierw roztrzep, potem dodaj do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Przykryj czystą ścierką i odłóż na pół do półtorej godziny, aż masa wyrośnie.
  3. Gdy ciasto już ostatecznie wyrośnie, na patelni rozgrzej olej – najlepiej smakują racuchy wigilijne smażone na oleju lnianym. Smaż na rumiany kolor. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Racuchy wigilijne na wodzie – przepis

Składniki:

  • 1½ szklanki letniej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 duże jabłka

Przygotowanie:

  1. Rozetrzyj drożdże razem z cukrem do momentu, w którym się rozpuszczą i utworzą płynną masę.
  2. Do miski z drożdżami wsyp mąkę (najlepiej przesianą), wlej wodę i wymieszaj razem na dosyć gęste, jednolite ciasto.
  3. Obierz i pokrój w kostkę jabłka, po czym wymieszaj z ciastem. Przykryj czystą ścierką i odłóż na bok. Zaczekaj, aż ciasto podwoi objętość.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej na patelni olej – najlepiej rzepakowy. Przekładaj masę łyżką i smaż na rumiany kolor. Smakują świetnie bez dodatków!

Chcesz, by twoje racuchy wigilijne były naprawdę wyjątkowe? Sprawdź przepis na anielskie ruchańce.