Zamknij
Chleb cynamonowy z rodzynkami
fot. Shutterstock

Chcesz wprowadzić do swojej kuchni świąteczną atmosferę? Sięgnij po ten sprawdzony przepis na chleb cynamonowy z rodzynkami.

Okres świąteczny to okazja, aby sięgnąć po nowe przepisy i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi smakołykami. Nawet jeżeli na co dzień nie spędzasz zbyt wiele czasu w kuchni, to jest to idealny moment, aby przyrządzić dla swojej rodziny pyszną, kulinarną niespodziankę. Radość i satysfakcja z samodzielnie przygotowanych wypieków są nie do opisania. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić apetyczny chleb z cynamonem i rodzynkami, który smakuje wybornie.

Chleb cynamonowy z rodzynkami – łatwy przepis

Taki chleb idealnie sprawdzi się w bożonarodzeniowy poranek, wypełniając twoje mieszkanie pięknym, świątecznym aromatem. Ponadto jest niezwykle chrupiący oraz miękki i wprost rozpływa się w ustach. Połączenie intensywnego cynamonu z delikatnymi rodzynkami tworzy pyszną smakową kombinację, obok której trudno przejść obojętnie.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki mąki
15 g drożdży
2 jajka
3/4 szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki cynamonu
1/4 kostki masła

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  2. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, 4 łyżki cukru oraz odrobinę soli. Dodajemy jajko, ostudzone masło oraz drożdże. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy z nich ciasto. Następnie pozostawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po upływie tego czasu ciasto dokładnie wałkujemy, posypujemy je pozostałym cukrem, cynamonem oraz rodzynkami i zwijamy w rulon.
  5. Całość przekładamy do formy i i znów czekamy, aż wyrośnie.
  6. Chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy go przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chleb cynamonowy z rodzynkami – jak go podawać?

Chleb w takiej odsłonie zaskakuje swoim delikatnym smakiem oraz cudownym zapachem. Idealnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie w rodzinnym gronie jako dodatek do aromatycznej kawy lub herbaty. Poza tym nie możemy zapominać o licznych właściwościach zdrowotnych cynamonu, który działa rozgrzewająco, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Skusicie się na taki świąteczny przysmak?

loader