Zamknij

Puszysty naleśnik z piekarnika. Ten przepis wykonasz w kilka minut

18.11.2021 14:41
Puszysty naleśnik z piekarnika - błyskawiczny przepis z TikToka
fot. Shutterstock

Kto z nas nie lubi naleśników? Choć zazwyczaj smaży się je na patelni, ta TikTokerka podpowiada, że równie pyszne można zrobić przy użyciu piekarnika.

Naleśniki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je jeść na różne sposoby - na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Niezależnie od tego, po jakie składniki sięgniemy, naleśniki powinny być chrupiące i jednocześnie puszyste. Zazwyczaj smaży się je na patelni, a podczas tego typu obróbki trudno jest uzyskać upragniony efekt. W dodatku pierwszy naleśnik z reguły nie wychodzi. Choć są triki, aby naleśniki były bardziej puszyste, najlepiej pod tym względem zaufać... piekarnikowi. Tylko poznajcie ten przepis.

Zobacz także:  Sposób na miękkie naleśniki. Ten trik was zaskoczy

Puszysty naleśnik z piekarnika - błyskawiczny przepis z TikToka

Nie od dziś wiadomo, że pieczone ciasto jest bardziej puszyste niż smażone. Ta zasada dotyczy także naleśników. 

Swoim przepisem na puszyste naleśniki z piekarnika podzieliła się tiktokerka @lenagryszko. 

Składniki na 1 porcję: 

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne), 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • odrobina esencji waniliowej,
  • odrobina masła,
  • banan,
  • mus jabłkowy, 
  • cynamon,
  • cukier puder.

Jajka miksujemy z mlekiem, mąką, cukrem i esencją waniliową. Na gorącej patelni rozgrzewamy masło, a następnie wylewamy na nią ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut.

Na środek gorącego naleśnika wykładamy mus jabłkowy, pokrojonego banana i wszystko posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem - możecie też sięgnąć po inne ulubione składniki.

Zobacz także:  Cynamonowe naleśniki ze śliwkami to uczta dla podniebienia. Zrobisz je błyskawicznie 

Jak przechowywać naleśniki?

Naleśniki najlepiej smakują na świeżo, ale można je też przechowywać. Wystarczy owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Tego typu produkty warto też zamrozić - można je zabezpieczyć dokładnie tak samo.

Warto też przechowywać nieupieczone ciasto. Możecie np. przygotować sobie mieszankę na naleśniki dzień wcześniej, wlać do miski, zabezpieczyć ją folią aluminiową i wstawić do lodówki. Rano wystarczy wyjąć ciasto i je usmażyć lub upiec. 

Zobacz także:  3 przepisy na naleśniki z jagodami. Bardzo smaczne propozycje

Źródło: TikTok