Oceń
Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Sprawdź, jak zrobić naleśniki ze szpinakiem, serem feta i orzechami. To prawdziwa kulinarna uczta.
Naleśniki to idealny pomysł na danie, jeśli chcesz przyrządzić na szybko coś pysznego, a jednocześnie sycącego. Możesz je zrobić w wersji słodkiej lub na słono. Znakomicie smakują z różnymi dodatkami, np. z serkiem mascarpone, z jabłkami lub posypane cynamonem. Dziś podpowiemy ci, jak je zrobić ze szpinakiem i fetą. Aby nieco urozmaicić ich smak, dodamy do nich również orzechy włoskie.
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami – sprawdzona receptura
Ten przepis jest łatwy w przyrządzeniu. Aby naleśniki były idealne, warto przed smażeniem dodać do ciasta odrobinę wody gazowanej. Dzięki temu staną się bardziej puszyste i delikatne. Zamiast niej równie dobrze sprawdzi się także odrobina proszku do pieczenia. Jesteśmy pewni, że od dziś to danie będzie gościć częściej na twoim talerzu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 6 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 g liści szpinaku |
2 ząbki czosnku |
pieprz ziołowy |
sól |
oregano |
250 g sera feta |
garść łuskanych orzechów włoskich |
3 łyżki oliwy z oliwek |
250 ml mleka |
1,5 szklanki mąki pszennej |
3 łyżki wody gazowanej |
1 jajko |
Sposób przygotowania
- Liście szpinaku myjemy, a następnie podsmażamy je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek,
- Pod koniec smażenia dodajemy do nich pokruszony ser feta oraz przyprawy do smaku.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, szczyptę soli oraz odrobinę wody gazowanej. Następnie wszystkie składniki miksujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
- Naleśniki smażymy na patelni z dwóch stron, aż staną się rumiane.
- Na koniec nadziewamy je szpinakowym farszem, posypujemy orzechami włoskimi i zwijamy w rulon.
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami – jak podawać?
Naleśniki w takim wydaniu znakomicie smakują polane delikatnym, kremowym sosem serowym lub jogurtowym. To pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto sięgać po takie danie ze względu na liczne właściwości odżywcze szpinaku. Zawiera on m.in.: żelazo, potas oraz witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu. A jakie są wasze ulubione naleśniki?
Ocen artykuł