Zamknij

Puszysta babka z majonezem - przepis na Wielkanoc i nie tylko

05.03.2021
Aktualizacja: 05.03.2021 21:04
Jak zrobić babkę z majonezem?
fot. Shutterstock

Babka z majonezem coraz częściej gości na wielkanocnym stole. Choć wydawać by się mogło, że połączenie słodkich smaków z majonezem to dosyć oryginalne zestawienie, to babka jest pyszna, a co najważniejsze - bardzo prosta w przygotowaniu.

Zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć swoich bliskich? Poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na smaczną i puszystą babkę z majonezem i budyniem. 

Zobacz także: Babka gotowana - forma, przepis. Jak zrobić babkę w ten sposób?

Przepis na babkę z majonezem i budyniem 

Proces przygotowywania babki wielkanocnej z majonezu składa się z kilku prostych etapów. Najpierw jednak przygotuj składniki. 

Składniki: 

  • 4 łyżki majonezu,  
  • opakowanie budyniu o smaku śmietankowym, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 4 jajka, 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • cukier puder. 

Przygotowanie: 

  1. W pierwszej kolejności należy połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Następnie trzeba oddzielić białka od żółtek i ubijać je na najwyższych obrotach, jednocześnie dodając cukier aż do momentu uzyskania bardzo sztywnej piany, którą potem należy połączyć z żółtkami. 
  2. Teraz przychodzi pora na dodanie masy jajecznej do mieszanki suchych składników. Należy to robić delikatnie i stopniowo, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Na końcu dodaj majonez i dokładnie wszystko wymieszaj. 
  3. Kolejny krok to przygotowanie formy do pieczenia. Wewnętrzną jej część posmaruj masłem i posyp niewielką ilością bułki tartej. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy. 
  4. Gotową masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza. Upieczoną babkę majonezową ostrożnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. 
  5. Schłodzoną już babkę można udekorować, posypując ją cukrem pudrem. Opcjonalnie można wykorzystać do tego celu gotowy lukier bądź polewę czekoladową. 

Zobacz także: Klasyczna i pyszna babka piaskowa. Poznaj sprawdzony przepis na to ciasto

Przepis na babkę z majonezem i adwokatem 

Świetną alternatywą dla tradycyjnej babki majonezowej jest wzbogacenie jej subtelnego smaku wykwintnym likierem jajecznym, czyli adwokatem

Składniki: 

  • 5 łyżek majonezu, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,  
  • 5 jajek, 
  • szklanka likieru jajecznego, 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • gotowy lukier. 

Przygotowanie: 

  1. Mąkę należy połączyć z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie do mieszanki dodaj jajka oraz majonez. 
  2. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez około dwie lub trzy minuty. Do gotowej masy dodaj likier jajeczny i wszystko dokładnie wymieszaj. 
  3. Przelej gotową masę do odpowiednio przygotowanej formy, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 60 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza. Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. 

Zobacz także: Proste ciasto wielkanocne - sernik i babka czekoladowa