Zamknij
Puree z marchewki
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczny dodatek do dań obiadowych? Sprawdź, jak zrobić puree z marchewki.

Marchew to jedno z najsmaczniejszych warzyw, które cenimy również ze względu na jego właściwości zdrowotne. Jest idealnym dodatkiem do zup, surówek oraz koktajli. W jesienne dni warto przyrządzić z niej również wyśmienite puree, które może być alternatywą dla ziemniaków serwowanych do obiadu.

Puree z marchewki - łatwy przepis

Puree z marchewki przyrządza się naprawdę szybko. Ma piękny pomarańczowy kolor i niezwykle kremową, delikatną konsystencję. Dzięki niemu każde danie obiadowe będzie wyglądać na talerzu niezwykle apetycznie. Wybierając marchew do tego przepisu, zwróć uwagę na to, aby nie była zbyt przerośnięta. Unikaj również okazów, które mają na skórce ciemne plamy. Takie przebarwienia mogą bowiem świadczyć o tym, że warzywa są już nadgniłe.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
5 marchewek
3 łyżki masła
sól
pieprz ziołowy
zioła prowanslaskie
50 ml mleka
natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Marchewki myjemy i obieramy ze skórki.
  2. Następnie gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli, aż nabiorą miękkości.
  3. Warzywa dokładnie blendujemy.
  4. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i mleko.
  5. Na koniec całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Puree z marchewki - sposób podania

Puree z marchewki warto przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii albo natką pietruszki. Jako dodatek możesz wykorzystać również posiekany koperek. Taki przysmak jest bogaty w beta-karoten, czyli przeciwutleniacz, który wpływa na wygląd skóry. Poza tym spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć poziom cholesterolu i dzięki zawartości błonnika reguluje pracę układu trawiennego.

Zobacz także: Jak i ile gotować marchew? Sprawdzone triki

loader