Zamknij
Puree z buraków w misce
fot. Shutterstock

Puree z buraków to doskonały pomysł na obiad. Jest szybkie w wykonaniu, a przy tym wręcz rozpływa się w ustach. Jak zrobić puree buraczane? Wypróbuj nasz przepis.

Wiele osób nie może wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez ziemniaków. Jeżeli chciałbyś jednak wypróbować coś nowego, sięgnij po puree z buraka, które zachwyca swoim delikatnym, aksamitnym smakiem. Jest łatwe w przygotowaniu i robi się je całkiem szybko, w związku z tym to najlepsza opcja, kiedy chcesz przygotować obiad dla bliskich, ale w nieco nowej, zaskakującej odsłonie.

Puree z buraka – przepis

Przepis na puree z buraków jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Wybierając odpowiednie warzywa, staraj się zwrócić uwagę, aby nie były zbyt przerośnięte i matowe, bo może to wpłynąć w ostateczności na ich smak. Poza tym większe buraki piecze się dwa razy dłużej. Puree z buraków znakomicie pasuje do dań mięsnych: kotletów, pulpetów itp. Doskonale smakuje również w zestawieniu np. z kopytkami lub pierogami.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
5 małych buraków
2 średniej wielkości marchewki
2 cebule cukrowe
1 jabłko
3 łyżki masła
4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową.
  2. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i pieczemy przez ok. godzinę. Za pomocą widelca sprawdzamy, czy są odpowiednio miękkie. Jeżeli tak, wyjmujemy je z piekarnika.
  3. Marchewkę, cebulę i jabłko dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Warzywa wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. W trakcie możemy dodać 2 łyżki wody.
  5. Upieczone buraki obieramy i razem z pozostałymi warzywami miksujemy w blenderze.
  6. Na koniec przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Jeżeli uznasz, że buraczki są zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Puree z buraków do obiadu – jak podawać?

Gotowe puree układamy na talerzu. Możemy udekorować je plasterkiem jabłka lub cytryny. Jako dodatek warto wykorzystać również natkę z pietruszki. Puree z buraków najlepiej smakuje spożywane na ciepło. Taki przepis na puree buraczane z pewnością podbije serca wszystkich domowników.

Puree z buraka – wartości odżywcze

Puree z buraka są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Buraki posiadają wiele cennych właściwości dla zdrowia. Zawierają w sobie liczne witaminy m.in. C i B1 oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, magnez czy fosfor, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Działają również pozytywnie na układ odpornościowy, co ma szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym. A jakie jest wasze ulubione danie z buraków?