Zamknij
Pulpety
fot. Shutterstock

Zastanawiasz się, co przyrządzić na dzisiejszy obiad? Te pulpety z kaszy gryczanej zachwycą wszystkich twoich domowników.

Kasza gryczana jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Jej liczne walory smakowe i odżywcze sprawiają, że wiele osób uwzględnia ją w swojej codziennej diecie. Doskonale nadaje się jako farsz do pierogów lub gołąbków. Możesz przyrządzić z niej również smaczne pulpety. Będziesz zaskoczony, że jest to aż takie proste.

Pulpety z kaszy gryczanej – szybki przepis

Pulpety w takim wydaniu to doskonała alternatywa dla tych w wersji mięsnej. Są idealną opcją dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Taki obiad jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań lub innych uroczystości.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
200 g kaszy gryczanej
3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 marchewek
2 pietruszki
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
pęczek natki pietruszki
5 łyżek bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Kaszę zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy, aż stanie się miękka.
  2. Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  5. Do ugotowanej kaszy dodajemy wszystkie warzywa, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Z gotowej masy robimy nieduże, równej wielkości pulpety.
  7. Na koniec obtaczamy je w bułce i smażymy na oliwie z oliwek, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pulpety z kaszy gryczanej – jak je serwować?

Pulpety w takiej odsłonie to znakomita propozycja na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują w połączeniu z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Możesz serwować je również z różnymi warzywnymi surówkami. Aby ładniej wyglądały na talerzu, warto udekorować je dodatkowo natką pietruszki albo listkiem świeżej bazylii.