Zamknij
Pulpety z cukinii
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na jesienny obiad? Podpowiemy ci, jak zrobić najlepsze pod słońcem pulpety z cukinii. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością zostaną z tobą na dłużej.

Cukinia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie nadaje się jako dodatek do różnych przetworów i dań. Możesz z niej przyrządzić np. pyszne leczo, albo delikatną pastę kanapkową, która idealnie sprawdzi się na śniadanie. Tym razem zdradzimy ci przepis na pyszne pulpety z cukinii, które mogą być znakomitą alternatywą dla mięsnych potraw.

Pulpety z cukinii – łatwy przepis

Pulpety z cukinii są bardzo łatwe w wykonaniu. To idealna opcja, kiedy nie masz pomysłu na rodzinny obiad, a chcesz zaskoczyć najbliższych smacznym, samodzielnie przygotowanym daniem. Do tego przepisu potrzebna ci będzie przede wszystkim cukinia. Nie powinna być przerośnięta, ponieważ będzie zawierała dużo twardych pestek. W tym przypadku najlepiej sięgać po młode okazy o cienkiej skórce i delikatnym, soczystym miąższu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2 średniej wielkości cukinie
100 g bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
bazylia
oregano
natka pietruszki
oliwa z oliwek
ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności myjemy cukinię, następnie obieramy ją ze skórki, ścieramy na tarce i pozbywamy się z niej nadmiaru wody.
  2. Cukinię umieszczamy w misce, następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą.
  3. Czosnek ścieramy na tarce i także dodajemy do cukinii.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
  5. Z ciasta formujemy niewielkie pulpety, które następnie smażymy z dodatkiem oliwy z oliwek na patelni, aż uzyskają piękny złocisty kolor.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pulpety z cukinii – z czym podawać?

Pulpety z cukinii doskonale smakują w połączeniu z ugotowanym ryżem lub warzywami. Dla wzmocnienia ich smaku, można polać je również dipem jogurtowym lub sosem ze świeżych pomidorów. To sycąca propozycja obiadowa, która w dodatku jest bardzo zdrowa. Idealnie sprawdzi się dla osób, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Cukinia jest lekkostrawna i zawiera niewielką ilość kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, działa odkwaszająco na organizm i dodatkowo wzmacnia odporność. Co myślicie o takiej propozycji obiadowej?