Zamknij
Pulpety z brokułów
fot. Shutterstock

Znudziły ci się pulpety w tradycyjnym wydaniu? Te z brokułów są równie smaczne, a przy tym niskokaloryczne. Oto łatwa receptura.

Do wakacji pozostaje już coraz mniej czasu. Jeżeli chcesz uzyskać wymarzoną sylwetkę do lata, zacznij od odpowiedniej diety. Tłuste, ciężkostrawne potrawy warto zamienić na lekkie przysmaki z warzyw. Doskonałym pomysłem na obiad mogą być te pulpety z gotowanych brokułów. Zaskakują wyśmienitym smakiem, a przy tym pięknie prezentują się na talerzu.

Pulpety z brokułów – jak je zrobić?

Ta receptura na pulpety z brokułów to doskonały sposób na przełamanie nudy w kuchni. Dzięki nim rodzinny obiad zamieni się w wyjątkową ucztę. Do tego przepisu postaraj się wybrać tylko te warzywa o intensywnym zielonym kolorze bez żółtych lub brązowych plam. Poza tym różyczki powinny być twarde i jędrne, co świadczy o tym, że brokuł jest odpowiednio dojrzały i świeży.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 brokuł
2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
100 g parmezanu
150 g bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
oregano
bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż nabierze miękkości.
  2. Kiedy ostygnie, wrzucamy go miski i lekko rozgniatamy przy pomocy widelca.
  3. Parmezan ścieramy na tarce.
  4. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  5. Do miski z brokułem wbijamy jajka.
  6. Następnie dodajemy do tego bułkę tartą, jogurt naturalny, starty ser oraz odrobinę czosnku.
  7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i całość przyprawiamy do smaku.
  8. Z gotowej masy lepimy równe, średniej wielkości kulki.
  9. Pulpety smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pulpety z brokułów – sposób podania

Pulpety z brokułów to smaczne danie dla całej rodziny. Przed podaniem warto udekorować je natką pietruszki albo koperkiem. Aby nieco urozmaicić swój obiad, możesz dodatkowo polać pulpety sosem śmietankowym lub jogurtem naturalnym. Znakomitym dodatkiem do tego dania będzie również świeże pieczywo.

Zobacz także: Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?