Zamknij
Tosty z grzybami
fot. Shutterstock

Masz ochotę na śniadanie w jesiennym stylu? Sprawdź, jak przyrządzić apetyczne tosty z dodatkiem grzybów.

Jesienią nasze kuchnie są pełne rozmaitych grzybów. Prawdziwki, maślaki czy smakowite kurki wprost tylko czekają, aby wyczarować z nich pyszną zupę czy sos. Te leśne skarby warto wykorzystać również jako dodatek do śniadania. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić apetyczne tosty z grzybami, które są bardzo łatwe do zrobienia.

Tosty z grzybami - doskonały pomysł na śniadanie

Tosty z grzybami to idealna opcja na śniadanie dla osób zapracowanych. Takie przysmaki przygotujesz dosłownie w mniej niż pół godziny. Są chrupiące, a przy tym zachwycają pięknym aromatem. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać bułki lub inny rodzaj pieczywa.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
200 g prawdziwków
1 mała bagietka
100 g parmezanu
garść posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz ziołowy
tymianek
ząbek czosnku
0,5 cebuli
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Grzyby oczyszczamy, a następnie kroimy je na mniejsze części.
  2. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  3. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  4. Grzyby oraz warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przyprawiamy do smaku.
  5. Bagietkę kroimy w grubsze plastry, które smarujemy masłem.
  6. Ser ścieramy na tarce.
  7. Bułki układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  8. Nakładamy na nie farsz i posypujemy parmezanem oraz orzechami.
  9. Całość wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż bułki się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować tosty z grzybami?

Tosty z grzybami, dzięki odpowiednim dodatkom i przyprawom, mogą zamienić się w prawdziwą, kulinarną ucztę. Aby wyglądały na talerzu apetycznie, warto udekorować je natką pietruszki albo listkami bazylii. Doskonale komponują się z jogurtem naturalnym. Możesz serwować je także z różnymi dipami np. czosnkowym lub śmietankowym. Jako dodatek sprawdzi się również salsa pomidorowa.

Zobacz także: Co zrobić, aby grzyby nie czerniały? Wykorzystaj ten trik

loader