Oceń
Krem z orzechów włoskich to prawdziwa poezja smaku. Jest łatwy do zrobienia. Oto szybki przepis.
Jesień to idealny czas, aby nieco poeksperymentować w naszych kuchniach. Obfituje w wiele sezonowych przysmaków, z których możemy przyrządzić różne apetyczne dania. O tej porze roku chętnie sięgamy m.in. po orzechy włoskie, które są idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Warto zrobić z nich również smakowity krem na kanapki. Twoi domownicy pokochają go od pierwszego spróbowania.
Krem z orzechów włoskich sprawdzi się na śniadanie. Sprawdź, jak go zrobić
Orzechy włoskie to nie tylko doskonała samodzielna przekąska na jesień. Warto wykorzystać je również do zrobienia tej pysznej pasty kanapkowej. Taki krem idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Może być także znakomitym dodatkiem do naleśników, gofrów lub babeczek.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
300 g łuskanych orzechów włoskich |
0,5 szklanki ksylitolu |
łyżeczka miodu |
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego |
0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego |
szczypta cynamonu |
150 ml śmietanki do deserów |
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności blendujemy orzechy.
- Śmietankę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy.
- Następnie dodajemy do niej orzechy, ksylitol, miód i całość miksujemy aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
- Wlewamy odrobinę aromatów, wsypujemy szczyptę cynamonu i wszystko mieszamy.
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie mają szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim znajdziemy w nich dużą ilość witamin i minerałów. Są także źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu trawiennego. Poza tym jedzenie orzechów doskonale wpływa na pamięć i koncentrację. W dodatku działają one przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Zobacz także: Olej z orzecha włoskiego to hit w pielęgnacji skóry i włosów. Poznaj jego właściwości
Ocen artykuł