Dyniowe pulpety
fot. Shutterstock

Znudziły ci się tradycyjne pulpety? Sprawdź, jak przyrządzić je w wersji wegetariańskiej z dodatkiem dyni. Ich smak nie ma sobie równych.

Jednym z najpopularniejszych jesiennych warzyw na naszych stołach jest dynia. Możemy wyczarować z niej wiele wyśmienitych potraw na różne okazje. Doskonałym pomysłem na szybki i smaczny obiad po pracy są dyniowe pulpety. Ich przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przekonaj się sam, jakie to proste.

Jak zrobić dyniowe pulpety? Oto przepis idealny na jesienny obiad

Pulpety w takiej odsłonie to przysmak, który warto uwzględnić w swoim jesiennym menu. Ich podstawą jest dynia - najlepiej wybrać odmianę piżmową lub hokkaido. Równie ważną rolę w tym przepisie odgrywa ryż. Aby się nie kleił podczas gotowania i zachował swój apetyczny kolor, warto dodać do niego łyżeczkę soku z cytryny.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1 dynia piżmowa lub hokkaido
2 torebki białego ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
oregano
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki masła
szklanka bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Dynię myjemy, kroimy na kawałki i ścieramy na tarce.
  3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  4. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  5. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i przypraw.
  6. Do miski wsypujemy ryż.
  7. Dodajemy do niego warzywa oraz jajko.
  8. Całość dokładnie mieszamy.
  9. Z masy formujemy równej wielkości pulpety.
  10. Obtaczamy je w jajku i w bułce tartej.
  11. Na koniec wszystkie pulpety smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż staną się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować pulpety dyniowe?

Aby pulpety zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem warto zadbać o ich jesienną oprawę. Do ich dekoracji możesz wykorzystać pieczoną skórkę dyni i orzechy włoskie. Poza tym na talerzu warto ułożyć również kilka suszonych śliwek. Taką potrawę najlepiej serwować z jogurtem naturalnym lub różnymi sosami np. śmietankowym albo serowym. Danie możesz podawać także w towarzystwie świeżego pieczywa i warzywnych surówek.

Zobacz także: Sałatka z dynią sprawdzi się na szybką kolację. Oto łatwy przepis

loader