Zamknij

Przepis na żurek Ewy Wachowicz. Jak zrobić żurek na Wielkanoc?

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 13:52
żurek ewy wachowicz
fot. Shutterstock

Żurek to zupa, która musi się znaleźć na każdym wielkanocnym stole. Gotowany na zakwasie, z kiełbasą lub bez mięsa - zawsze smakuje pysznie. Szukasz sprawdzonego przepisu na żurek? Sprawdź przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz, który zachwyci twoich gości.

Szykujesz już menu na Święta Wielkanocne? Jeśli szukasz pomysłu na idealny żurek, sprawdź przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz na wędzonce lub białej kiełbasie. Poniżej znajdziesz składniki, które będą ci potrzebne, aby go przygotować i sprawdzisz, jak ugotować zupę krok po kroku. 

Zobacz także: Święta wielkanocne 2021 - kiedy, pogoda, życzenia

Przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz - składniki 

Jakie składniki będą ci potrzebne, aby zrealizować przepis na żurek Ewy Wachowicz?  

  • sześć białych kiełbas, 
  • od półtora do dwóch litrów wody, 
  • zakwas do żurku, 
  • jedna cebula, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • jedna łyżka masła, 
  • jeden kapelusz suszonego prawdziwka, 
  • jajka przepiórcze, 
  • natka pietruszki, 
  • liść laurowy, 
  • kilka ziaren czarnego pieprzu, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • jedna łyżka majeranku, 
  • oliwa do smażenia. 

Jak zrobić żurek wielkanocny? 

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle w wysokim garnku. Dodaj posiekany czosnek i przysmaż, uważając, aby czosnek się zbytnio nie zrumienił.  
  2. Zalej wodą, dorzuć kapelusz prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach majeranek. Dodaj białą kiełbasę, przykryj i zagotuj. 
  3. Ugotowaną kiełbasę przełóż na ciepły talerz. Do garnka wlej zakwas na żur - tyle, aby zupa była wystarczająco gęsta i kwaśna. Przykryj i zagotuj. 
  4. Kiełbasę pokrój w plastry i usmaż na patelni na odrobinie oliwy - powinna być mocno przyrumieniona. 
  5. Żurek przecedź, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z usmażoną kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajami przepiórczymi

Zobacz także: Mazurek bez pieczenia - przepis w 20 minut

Żurek na wędzonce Ewy Wachowicz - składniki 

Jeśli lubisz zupy gotowane na wędzonce, skorzystaj z tego przepisu. Poniżej znajdziesz potrzebne składniki. 

  • pół litra zakwasu na żurek, 
  • pół kilograma wędzonego boczku, 
  • jedna cebula, 
  • trzy ząbki czosnku, 
  • 25 g suszonych prawdziwków, 
  • półtora litra wody, 
  • jedna szklanka śmietany, 
  • jedna łyżka chrzanu, 
  • jedna łyżka majeranku, 
  • liście laurowe, 
  • ziele angielskie. 

Zobacz także: Farsze do jajek na Wielkanoc - prosty przepis

Jak zrobić żurek na wędzonce Ewy Wachowicz? 

  1. Najpierw namocz grzyby w zimnej wodzie przez całą noc. Następnie wyjmij, odciśnij i drobno posiekaj. Pamiętaj, aby nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. 
  2. Boczek pokrój w kostkę, przełóż do garnka i podsmaż. Dodaj posiekaną w piórka cebulę, a po chwili - pokrojony czosnek. Zalej wodą i wlej wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj posiekane prawdziwki. Przypraw liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. 
  3. Zakwas delikatnie wymieszaj i wlej do zupy. Śmietanę wymieszaj z chrzanem, zahartuj gorącym żurkiem i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekoruj natką pietruszki. 

Smacznego!