Zamknij
Przepis na lody waniliowe z jajek. Domowa, babcina receptura
fot. Shutterstock

W upalne dni najlepszym sposobem na orzeźwienie jest zjedzenie lodów. Ten pyszny deser możecie zrobić w tradycyjny, domowy sposób. Poznajcie przepis.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    360 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
6 żółtek
1 litr mleka
250 g cukru
Ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Żółtka jajek ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę. 
  2. Mleko podgrzewamy wraz z ziarenkami wanilii.
  3. Gdy już będzie ciepłe, wlewamy je stopniowo do piany z białek i cały czas ubijamy trzepaczką. 
  4. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji śmietany. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać masę, aby składniki się nie zważyły. 
  5. Następnie garnek z lodami przekładamy do miski z zimną wodą i lodem i czekamy, aż się schłodzi. 
  6. Gdy już masa będzie zimna, przekładamy ją do formy i wkładamy do zamrażarki na około 5 godzin. Co jakiś czas należy przemieszać lody, żeby nie zrobiły się zbyt twarde. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak przechowywać domowe lody?

Gdy już będziecie mieli gotowe lody, warto zastanowić się, jak je przechowywać. Naturalne desery tego typu powinno się trzymać w temperaturze od -10 do -15 stopni Celsjusza. Nie są one jednak tak wytrzymałe jak lody dostępne w sklepach. Dlatego w zamrażarce należy je przechowywać maksymalnie do tygodnia. 

Lody - krótka historia deseru

Wszyscy uwielbiamy jeść lody w wakacje, jednak mało kto z nas zna ich historię. Okazuje się, że ten zimny przysmak pochodzi z Chin. Pierwsze desery tego typu powstały aż 5 tysięcy lat temu. Robiono je z mrożonych owoców i skruszonego lodu, czyli przypominały dzisiejsze sorbety. 

Później w Azji rozpoczęto produkcję lodów z ryżu, owoców i mleka. Właśnie to zapoczątkowało robienie śmietankowych deserów mrożonych. Według różnych źródeł do Europy lody trafiły dzięki Marco Polo. W starożytnej Grecji robiono je przy pomocy soku owocowego, miodu i wina. Rzymianie stawiali natomiast na miód, cynamon i wodę różaną. 

Zobacz także: Prosty przepis na wegańskie lody. Jest idealny na cieplejsze dni