Zamknij

Przepis na babkę piaskową Ewy Wachowicz

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 12:14
babka piaskowa przepis
fot. Shutterstock

Babka wielkanocna to specjał, którego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Nie czekaj na ostatnią chwilę i już dziś poznaj sprawdzony przepis na babkę piaskową Ewy Wachowicz. Zachwyć rodzinę tym niepowtarzalnym smakiem podczas wielkanocnej uczty.

Program kulinarny Ewy Wachowicz pt. Ewa Gotuje już od premiery pierwszego odcinka cieszy się dużym uznaniem wśród Polaków. Nic w tym dziwnego, w końcu jej przepisy są proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzięki dostępności większości składników prezentowane przez Ewę dania każdy z nas może bez problemu odtworzyć we własnym domu.  

Zobacz także: 4 proste przepisy na babkę wielkanocną. Wybierz swój ulubiony!

Sprawdzony przepis na babkę piaskową Ewy Wachowicz 

Składniki, które będą ci potrzebne, aby przygotować to niesamowite ciasto: 

  • dwie szklanki mąki pszennej (około 300 g), 
  • jedna szklanka cukru białego lub brązowego (około 200 g), 
  • jedna łyżka cukru pudru, 
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • dwie łyżeczki gorzkiego kakao, 
  • dwie łyżeczki cynamonu, 
  • jedna szczypta soli, 
  • cztery łyżeczki dżemu, 
  • ½ szklanki mleka krowiego, 
  • 250 g masła lub margaryny, 
  • cztery duże jajka, 
  • sok z połowy cytryny. 

Zobacz także: Koszyczek wielkanocny - lista produktów do święconki oraz dekoracje!

Sposób przygotowania babki piaskowej: 

  1. Delikatnie rozbij jajka i dokładnie oddziel żółtka od białek. 
  2. Białka wlej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli oraz kilka kropel soku z cytryny - wszystko ubij na sztywną pianę. 
  3. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i stopniowo dodawaj żółtka. 
  4. Do utartego z cukrem masła dodaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, cynamon, dżem i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę
  5. Powstałą masę powoli i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami do powstania gładkiej konsystencji
  6. Naszykuj foremkę, wysmarują ją tłuszczem, obsyp bułką tartą i wlej ciasto. 
  7. Ustaw piekarnik na termoobieg i rozgrzej do 180 st. Celsjusza. 
  8. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, włóż formę z ciastem i piecz przez 60 minut
  9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj pięć minut i delikatnie wyjmij babkę. Odłóż ją do ostygnięcia. 
  10. Naszykuj rondelek i wlej do niego sok z połowy cytryny, delikatnie podgrzej i mieszając, wsyp cukier puder. 
  11. Tak powstały lukier zdejmij z ognia, odczekaj i oblej nim wystudzoną babkę.