Oceń
Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Te placki z buraków z pewnością będą smakowały wszystkim twoim domownikom.
Buraki cieszą się dużą popularnością w naszej kuchni. Są wyśmienitym dodatkiem do różnych dań obiadowych. Sprawdzają się także jako składnik zup czy sałatek. Jesienią możesz przyrządzić z nich także chrupiące placki, dzięki którym na twoim stole zagości jesienny klimat.
Jak zrobić placki z buraków? Ich smak nie ma sobie równych
Placki z buraków to smakowita propozycja obiadowa po pracowitym dniu. Tę recepturę warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłu na szybki rodzinny posiłek. W tym przepisie poza burakami ważne są także różne dodatki. Odrobina czosnku czy soczystego jabłka sprawią, że twoje danie będzie smakować wyjątkowo.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
3 buraki |
100 g mąki pszennej |
ząbek czosnku |
1 marchewka |
1 jabłko |
2 jajka |
sól |
pieprz ziołowy |
zioła prowansalskie |
olej roślinny |
Sposób przygotowania
- Buraki i marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Warzywa przekładamy do miski.
- Dodajemy do nich mąkę, starte jabłko oraz przyprawy.
- Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
- Placki smażymy na patelni z dodatkiem oleju roślinnego z dwóch stron, aż się zarumienią.
Placki z buraków – sposób podania
Placki w takiej odsłonie możesz serwować na wiele sposobów. Warto przyrządzić do nich delikatny sos czosnkowy lub śmietankowy. Równie dobrze komponują się z jogurtem naturalnym albo dipem ziołowym. Poza tym możesz dodać do nich odrobinę chrzanu, który doskonale podkreśli ich smak. Aby danie cieszyło oko apetycznym wyglądem, warto udekorować je natką pietruszki i plasterkami jabłek.
Zobacz także: Przepis na smażone buraki. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku
Ocen artykuł