Zamknij
Placki z buraków
fot. Shutterstock

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Te placki z buraków z pewnością będą smakowały wszystkim twoim domownikom.

Buraki cieszą się dużą popularnością w naszej kuchni. Są wyśmienitym dodatkiem do różnych dań obiadowych. Sprawdzają się także jako składnik zup czy sałatek. Jesienią możesz przyrządzić z nich także chrupiące placki, dzięki którym na twoim stole zagości jesienny klimat.

Jak zrobić placki z buraków? Ich smak nie ma sobie równych

Placki z buraków to smakowita propozycja obiadowa po pracowitym dniu. Tę recepturę warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłu na szybki rodzinny posiłek. W tym przepisie poza burakami ważne są także różne dodatki. Odrobina czosnku czy soczystego jabłka sprawią, że twoje danie będzie smakować wyjątkowo.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
3 buraki
100 g mąki pszennej
ząbek czosnku
1 marchewka
1 jabłko
2 jajka
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
olej roślinny

Sposób przygotowania

  1. Buraki i marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Warzywa przekładamy do miski.
  4. Dodajemy do nich mąkę, starte jabłko oraz przyprawy.
  5. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
  6. Placki smażymy na patelni z dodatkiem oleju roślinnego z dwóch stron, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Placki z buraków – sposób podania

Placki w takiej odsłonie możesz serwować na wiele sposobów. Warto przyrządzić do nich delikatny sos czosnkowy lub śmietankowy. Równie dobrze komponują się z jogurtem naturalnym albo dipem ziołowym. Poza tym możesz dodać do nich odrobinę chrzanu, który doskonale podkreśli ich smak. Aby danie cieszyło oko apetycznym wyglądem, warto udekorować je natką pietruszki i plasterkami jabłek.

Zobacz także: Przepis na smażone buraki. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku

loader