Zamknij
Naleśniki
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na niebanalne śniadanie? Sprawdź, jak zrobić naleśniki w... piekarniku.

Naleśniki to idealna opcja na poranny posiłek. Przeważnie smażymy je na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Dziś jednak zdradzimy ci przepis na naleśniki, które można przyrządzić z wykorzystaniem piekarnika. Są równie smaczne, jak te tradycyjne, a jednocześnie grubsze i niezwykle chrupiące.

Jak przyrządzić naleśniki z piekarnika? Oto prosty przepis

Smażenie naleśników, szczególnie jeżeli chcemy przyrządzić więcej porcji, zajmuje trochę czasu. Poza tym musimy cały czas być przy patelni, uważając na to, aby żaden z placków się nie przypalił. Niewątpliwie największą zaletą naleśników z piekarnika jest to, że nie wymagają naszej stałej kontroli. Wystarczy włożyć ciasto do rozgrzanego urządzenia i w tym czasie możemy zająć się innymi czynnościami.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
2 jajka
1,5 szklanki mleka
200 g mąki pszennej
1 banan
1 jabłko
3 łyżeczki ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlewamy mleko.
  2. Dodajemy do niego mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol oraz aromat waniliowy.
  3. Wlewamy odrobinę oleju i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Owoce obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Ciasto wylewamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  6. Następnie układamy na nim pokrojone owoce.
  7. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
  8. Na koniec kroimy placek na mniejsze części.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować naleśniki z piekarnika?

Naleśniki z piekarnika to przysmak, który ty i twoi domownicy pokochacie od pierwszego spróbowania. To danie z pewnością często przywita was o poranku. Doskonale komponuje się z jogurtem naturalnym. Możesz również polać je miodem lub syropem klonowym. Jako dodatki warto wykorzystać też orzechy i migdały.

Zobacz także: Naleśniki idealne nawet za pierwszym razem. Mamy na to sprawdzone triki

loader