Zamknij
Risotto z grzybami
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczne danie z dodatkiem grzybów? Wypróbuj przepis na znakomite risotto z prawdziwkami.

Grzyby to prawdziwe kulinarne rarytasy, które zachwycają wyjątkowym smakiem i aromatem. Królują na naszych stołach w postaci przetworów, sałatek, sosów czy znakomitych zup. Mogą być również znakomitym dodatkiem do risotto, które doskonale sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny podczas jesiennych dni.

Risotto z grzybami - łatwy przepis

Risotto z grzybami to danie łatwe do przygotowania. Warto sięgać po ten przepis, gdy chcesz przyrządzić na szybko coś smacznego. Aby ryż się nie kleił, najlepiej opłukać go wcześniej pod bieżącą wodą. Poza tym można go skropić w czasie gotowania odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasza potrawa będzie prezentować się na talerzu idealnie.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
250 g białego ryżu
200 g prawdziwków
ząbek czosnku
1 cebula
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
tymianek
oliwa z oliwek
50 ml śmietanki do zup i sosów
100 g mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny według instrukcji na opakowaniu.
  2. Grzyby oczyszczamy i kroimy je na mniejsze kawałki.
  3. Dusimy je w rondelku z dodatkiem odrobiny oliwy. Pod koniec dodajemy śmietankę.
  4. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  5. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  6. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  7. Następnie łączymy je z grzybami i dodajemy do ryżu.
  8. Na koniec danie posypujemy startą mozzarellą.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dlaczego warto jeść grzyby?

Grzyby to przysmak, który warto uwzględnić w naszym jesiennym jadłospisie z kilku powodów. Przede wszystkim są niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby będące na diecie. Poza tym zawierają dużą ilość błonnika, który jest bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Są także źródłem fosforu, żelaza oraz potasu, który odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Zobacz także: Ten błąd podczas suszenia grzybów popełniamy często. Sprawdź, czego dotyczy

loader