Oceń
Zastanawiasz się, co przyrządzić na śniadanie? Sięgnij po przepis na delikatną pastę z kaszy jaglanej z dodatkiem natki pietruszki i aromatycznych przypraw.
Kasza jaglana jest sycąca, a jednocześnie lekkostrawna, w związku z tym warto uwzględnić ją w swoim jadłospisie. Doskonale smakuje przyrządzona na mleku. Możesz zrobić z niej również apetyczną zapiekankę, a nawet pyszne ciasto. Tym razem podpowiemy ci, jak przygotować pastę z kaszy jaglanej, która doskonale sprawdzi się jako składnik kanapek.
Jak zrobić pastę z kaszy jaglanej? Oto prosty przepis
Pasta z kaszy jaglanej to przysmak idealny na pierwsze i drugie śniadanie zamiast masła czy innych smarowideł. Zaskakuje swoją delikatną, kremową konsystencją. Możesz serwować ją z chrupiącym chlebem lub bułkami. Warto wykorzystać ją również jako nadzienie do wrapów z tortilli.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
25 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
150 g kaszy jaglanej |
2 łyżki kefiru |
gałązka natki pietruszki |
ząbek czosnku |
0,5 cebuli |
kilka suszonych pomidorów |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
zioła prowansalskie |
łyżka masła |
Sposób przygotowania
- Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy ją w wodzie, aż do miękkości i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Cebulę drobno siekamy.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze części.
- Warzywa dusimy na patelni z dodatkiem masła.
- Do kaszy dodajemy kefir oraz warzywa.
- Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku.
- Całość dekorujemy natką pietruszki.
Dlaczego warto sięgać po kaszę jaglaną?
Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera również witaminy z grupy B, cynk oraz sporą ilość żelaza. Znajdziemy w niej także krzem, który wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
Kasza jaglana obniża cholesterol i... odchudza. Jak długo trzeba ją jeść, by był efekt?
Ocen artykuł