Oceń
Szukasz kulinarnej inspiracji? Ta jesienna tarta z grzybami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Oto łatwy przepis.
Jesień kojarzy się nam z wyjątkowym smakiem i aromatem leśnych grzybów. Warto je wykorzystać jako składnik różnych apetycznych dań. Mogą być doskonałym dodatkiem do zup, sosów czy zapiekanek. Tym razem zdradzimy ci przepis na kruchą tartę z grzybami, która wprowadzi do twojej kuchni prawdziwą, jesienną atmosferę.
Jak zrobić tartę z grzybami? Oto prosta receptura
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, sięgnij po przepis na tartę z grzybami. To danie jest idealne na jesienne dni. Nie tylko pięknie prezentuje się na kuchennym stole, ale też zachwyca wyjątkowym smakiem. W tym przypadku ważne jest wyrobienie odpowiedniego ciasta na tartę. Powinno być odpowiednio kruche i delikatne w smaku.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
szklanka mąki pszennej |
400 g prawdziwków lub innych leśnych grzybów |
2 jajka |
0,5 kostki masła masła |
3 łyżki wody |
0,5 łyżeczki soli |
1 cebula |
2 ząbki czosnku |
gałązka natki pietruszki |
150 g sera feta |
pieprz |
tymianek |
rozmaryn |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania
- Na stolnicę wsypujemy mąkę i odrobinę soli.
- Masło kroimy w drobną kostkę i łączymy je z mąką.
- Dodajemy jajka oraz odrobinę wody.
- Następnie całość zagniatamy.
- Ciasto wkładamy do lodówki ok. 20 minut.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki.
- Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Grzyby i warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw.
- Formę przykrywamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
- Ser drobno kruszymy.
- Następnie tartę nadziewamy farszem, posypujemy fetą i ponownie pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 25 minut, aż się zarumieni.
Dodatki do tarty z grzybami
Tartę warto przed podaniem ozdobić natką pietruszki lub listkami bazylii. Najlepiej serwować ją z jogurtem naturalnym. Równie pysznie smakuje w towarzystwie różnych dipów np. czosnkowego lub śmietankowego. Możesz przyrządzić do niej również delikatny sos grzybowy.
Zobacz także: Jak suszyć grzyby? Oto sprawdzone metody, które warto wykorzystać w swojej kuchni
Ocen artykuł