Tarta z grzybami
fot. Shutterstock

Szukasz kulinarnej inspiracji? Ta jesienna tarta z grzybami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Oto łatwy przepis.

Jesień kojarzy się nam z wyjątkowym smakiem i aromatem leśnych grzybów. Warto je wykorzystać jako składnik różnych apetycznych dań. Mogą być doskonałym dodatkiem do zup, sosów czy zapiekanek. Tym razem zdradzimy ci przepis na kruchą tartę z grzybami, która wprowadzi do twojej kuchni prawdziwą, jesienną atmosferę.

Jak zrobić tartę z grzybami? Oto prosta receptura

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, sięgnij po przepis na tartę z grzybami. To danie jest idealne na jesienne dni. Nie tylko pięknie prezentuje się na kuchennym stole, ale też zachwyca wyjątkowym smakiem. W tym przypadku ważne jest wyrobienie odpowiedniego ciasta na tartę. Powinno być odpowiednio kruche i delikatne w smaku.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
szklanka mąki pszennej
400 g prawdziwków lub innych leśnych grzybów
2 jajka
0,5 kostki masła masła
3 łyżki wody
0,5 łyżeczki soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
gałązka natki pietruszki
150 g sera feta
pieprz
tymianek
rozmaryn
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę i odrobinę soli.
  2. Masło kroimy w drobną kostkę i łączymy je z mąką.
  3. Dodajemy jajka oraz odrobinę wody.
  4. Następnie całość zagniatamy.
  5. Ciasto wkładamy do lodówki ok. 20 minut.
  6. Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki.
  7. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  8. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  9. Grzyby i warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw.
  10. Formę przykrywamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
  11. Ser drobno kruszymy.
  12. Następnie tartę nadziewamy farszem, posypujemy fetą i ponownie pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 25 minut, aż się zarumieni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dodatki do tarty z grzybami

Tartę warto przed podaniem ozdobić natką pietruszki lub listkami bazylii. Najlepiej serwować ją z jogurtem naturalnym. Równie pysznie smakuje w towarzystwie różnych dipów np. czosnkowego lub śmietankowego. Możesz przyrządzić do niej również delikatny sos grzybowy.

Zobacz także: Jak suszyć grzyby? Oto sprawdzone metody, które warto wykorzystać w swojej kuchni

loader