Zamknij
Pomidory faszerowane
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę? Te pomidory faszerowane kaszą gryczaną to prawdziwa kulinarna uczta. Oto łatwy przepis.

Pomidory to jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Lista pomysłów na dania z ich dodatkiem jest bardzo długa. Doskonale sprawdzają się jako składnik przetworów, zup czy aromatycznych sosów. Możesz przyrządzić również smaczne przekąski. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pomidory nadziewane kaszą gryczaną. To unikalne połączenie smaków, które na stałe zagości w twojej kuchni.

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną – jak je zrobić?

Pomidory w takim wydaniu to przekąska, która sprawdzi się na różne okazje. Możesz zaserwować ją podczas rodzinnych spotkań albo na domówce w gronie przyjaciół. Taki przysmak jest łatwy w przyrządzeniu, a jego zrobienie zajmie ci dosłownie chwilę.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 pomidory
torebka kaszy gryczanej
2 cebule
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
gałązka pietruszki
kilka pieczarek

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności gotujemy kaszę.
  2. Pomidory myjemy, następnie odcinamy ich wierzch. Z większej części wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić skórki.
  3. Umyte pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  4. Cebulę obieramy, a następnie drobno ją siekamy.
  5. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i startego czosnku.
  6. Dodajemy do nich kaszę i jeszcze chwilę wszystko dusimy na małym ogniu. Na koniec farsz przyprawiamy do smaku.
  7. Jedną część pomidora nadziewamy kaszą i przykrywamy drugą.
  8. Następnie gotowe warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną – jak je serwować?

Pomidory w tej odsłonie to pyszna samodzielna przekąska. Mogą również stanowić dodatek do dań mięsnych. Warto serwować je w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego, a dla apetycznego wyglądu udekorować natką pietruszki.

Ten przysmak ma liczne właściwości odżywcze. Kasza gryczana to bowiem źródło białka oraz błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Z kolei pomidory zawierają wiele witamin i minerałów, w tym potas, który reguluje ciśnienie krwi.