Zamknij
Polędwiczki wieprzowe z kurkami: przepis na obiad dla całej rodziny
fot. Shutterstock

Sezon na kurki warto wykorzystać w pełni. Te pyszne grzyby świetnie nadadzą się jako dodatek do polędwiczek wieprzowych. Wypróbuj nasz pomysł na obiad.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
300 g polędwicy wieprzowej
300 g kurek
1/2 cebuli
20 g suszonych pomidorów
200 ml śmietanki kremówki 30%
Pęczek świeżego koperku
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy
Olej z suszonych pomidorów do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie delikatnie rozgniatamy je ręką. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wsypujemy na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy polędwiczki i podsmażamy z jednej i drugiej strony (ok. 3 minut na każdą ze stron). 
  4. Dodajemy do tego pokrojone w plastry suszone pomidory oraz kurki. Wszystko razem przyprawiamy do smaku i dusimy około 10 minut.
  5. Na końcu wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i dusimy razem jeszcze około 5 minut. 

Polędwiczki najlepiej będą smakować z dodatkiem młodych ziemniaków lub makaronu. 

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Kurki to delikatne i bardzo smaczne grzyby. Doskonale pasują do sosów śmietanowych, ale też np. do jajecznicy z kurkami na śniadanie. Można je wykorzystać także do zup i sałatek, jednak nic nie może równać się ich połączeniu z mięsem. 

Polędwiczki wieprzowe to delikatne i chude mięso, które idealnie komponuje się z sosem kurkowym. Warto zatem zdecydować się na to pyszne połączenie, gdy szukamy pomysłu na obiad dla całej rodziny. Zwłaszcza że jest to nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy posiłek, dzięki cennym właściwościom kurek. 

Kurki - właściwości 

Kurki uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów. Warto zatem wprowadzić je do swojego menu wtedy, gdy jest na nie sezon. Oto ich cenne właściwości:

  • są bogatym źródłem beta-karotenu, 
  • to cenne źródło witamin, przede wszystkim witaminy B i D, 
  • są bogate w minerały, głównie żelazo, wapń, magnez i cynk,
  • mają działanie antybakteryjne, 
  • wspomagają walkę organizmu z wirusami i pasożytami, 
  • regulują prawidłowe funkcjonowanie mózgu, 
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na demencję lub Alzheimera, 
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • regulują poziom cukru we krwi, 
  • pomagają na bóle migrenowe, 
  • łagodzą objawy PMS, 
  • poprawiają wygląd skóry i zapobiegają zmianom trądzikowym. 

Zobacz także:  Makaron z jagodami i serkiem mascarpone. Przepis na pyszny letni obiad