Zamknij
Placuszki bananowe bez mąki - szybki przepis fit na śniadanie
fot. Shutterstock

Placuszki bananowe to zdrowe, pełnowartościowe i niskokaloryczne śniadanie. Dzięki naszemu przepisowi zrobicie je błyskawicznie.

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 banan
40 g płatków owsianych
1 jajko
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu
20 g borówek lub malin

Sposób przygotowania

  1. Banana obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.
  2. Do banana dodaj płatki owsiane i jajko. Wszystko razem wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Następnie smaż na niej placuszki. 
  4. Podawaj z dodatkiem owoców i miodu. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Placuszki bananowe na śniadanie - dodatki

Placuszki bananowe to świetny sposób na dietetyczne śniadanie, ale też doskonały pomysł na deser. Warto jednak dodać do nich odpowiednie składniki, które podkręcą ich smak.

Najlepsze dodatki do placuszków bananowych:

  • maliny,
  • borówki,
  • truskawki,
  • masło orzechowe,
  • dżem,
  • masło czekoladowe, 
  • orzechy,
  • tahini,
  • konfitura,
  • mus jabłkowy,
  • sosy do lodów,
  • lody,
  • wiórki kokosowe,
  • płatki migdałowe,
  • kakao.

Placuszki bananowe - jak przechowywać? 

Placuszki bananowe najlepiej smakują na świeżo. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie zjeść wszystkich, zawsze możecie je przechować.

Najlepiej przetrzymać w lodówce surowe ciasto, zabezpieczone w hermetycznie zamykanym opakowaniu. Jeżeli jednak macie już usmażone placuszki, również możecie włożyć je do takiego pojemnika. Następnie wstawcie je do chłodziarki, a potem wrzućcie na suchą patelnię, żeby podgrzać je przed podaniem.

Zobacz także:  Tych produktów nie wolno jeść na śniadanie. Mogą wam poważnie zaszkodzić