Zamknij
Placki z borówkami
fot. Shutterstock

Chcesz przygotować dla swoich domowników wyjątkowe śniadanie? Sprawdź, jak zrobić placki z borówkami, które smakują nieziemsko.

Latem chętnie sięgamy po borówki. Ten wakacyjny przysmak króluje na naszych stołach jako dodatek do ciast, deserów i odżywczych koktajli. Na śniadanie warto przyrządzić z nich smakowite placki. Takie danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ponadto zachwyca apetycznym wyglądem. Doskonale sprawdzi się jako kulinarna opcja dla zabieganych osób, które nie mają zbyt wiele czasu o poranku na przygotowywanie skomplikowanych dań.

Placki z borówkami – szybki przepis

Jeżeli borówki to jedne z twoich ulubionych owoców, z pewnością spodoba ci się ten przepis na delikatne placki z ich dodatkiem. Takie danie można przyrządzić na bazie gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru. Warto wlać do ciasta również trochę wody gazowanej, dzięki czemu placki staną się puszyste.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
200 g borówek
250 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody gazowanej
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżeczki cukru brzozowego
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
garść płatków migdałowych
2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Borówki płuczemy w zimnej wodzie.
  2. Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wsypujemy mąkę.
  3. Dodajemy do tego wodę gazowaną, cukier, sok z cytryny oraz aromat waniliowy.
  4. Wszystkie składniki miksujemy.
  5. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka i także dodajemy je do ciasta.
  6. Na koniec do masy wsypujemy borówki i całość delikatnie mieszamy.
  7. Placki smażymy na oleju kokosowym z dwóch stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Placki z borówkami – sposób podania

Placki z dodatkiem borówek to idealna propozycja na letnie śniadanie. Warto udekorować je świeżymi owocami i posypać płatkami migdałowymi. Doskonale komponują się również z jogurtem naturalnym. Jeżeli lubisz słodsze połączenia, możesz polać je miodem, syropem klonowym albo śmietanką do ciast i deserów.

Zobacz także: Fit gofry z borówkami to idealny deser na letnie dni. Zrobisz je błyskawicznie