Zamknij
Placki rabarbarowe
fot. Placki rabarbarowe

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym posiłkiem o poranku? Sprawdź, jak szybko przyrządzić placki rabarbarowe.

Rabarbar króluje wiosną w naszych kuchniach. Jego unikalny smak sprawia, że doskonale nadaje się jako dodatek do ciast, deserów czy innych przysmaków. W ciepłe dni warto przyrządzić z niego pyszny kompot do obiadu, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Z rabarbaru można zrobić także chrupiące placki. Twoi domownicy z pewnością pokochają je od razu.

Placki rabarbarowe – łatwy przepis

Placki rabarbarowe są bardzo łatwe do przyrządzenia nawet dla osób, które nie mają dużego doświadczenia kulinarnego. To doskonała opcja na szybkie wiosenne śniadanie. Aby były bardziej puszyste, warto ubić jajka na puszystą pianę. Można również dodać do ciasta odrobinę proszku do pieczenia.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
200 g rabarbaru
250 ml kefiru
1 jajko
3 łyżki ksylitolu
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej roślinny

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i blendujemy.
  2. Do miski wlewamy kefir. Wsypujemy do niego mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
  3. Jajka ubijamy w oddzielnym naczyniu i następnie wlewamy je do ciasta.
  4. Dodajemy zblendowany rabarbar oraz aromat waniliowy.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  6. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż nabiorą koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Placki rabarbarowe – jak je serwować?

Placki rabarbarowe to przysmak, obok którego trudno przejść obojętnie. Aby wyglądały apetycznie, można posypać je cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi. Doskonale smakują również polane jogurtem naturalnym lub złocistym miodem. Warto również serwować je ze świeżymi owocami - z dodatkiem soczystych truskawek będą prawdziwą kulinarną ucztą.

Zobacz także: Zacznij dzień od pysznego śniadania. Te naleśniki z rabarbarem i jabłkami zrobisz bardzo szybko