Oceń
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym posiłkiem o poranku? Sprawdź, jak szybko przyrządzić placki rabarbarowe.
Rabarbar króluje wiosną w naszych kuchniach. Jego unikalny smak sprawia, że doskonale nadaje się jako dodatek do ciast, deserów czy innych przysmaków. W ciepłe dni warto przyrządzić z niego pyszny kompot do obiadu, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Z rabarbaru można zrobić także chrupiące placki. Twoi domownicy z pewnością pokochają je od razu.
Placki rabarbarowe – łatwy przepis
Placki rabarbarowe są bardzo łatwe do przyrządzenia nawet dla osób, które nie mają dużego doświadczenia kulinarnego. To doskonała opcja na szybkie wiosenne śniadanie. Aby były bardziej puszyste, warto ubić jajka na puszystą pianę. Można również dodać do ciasta odrobinę proszku do pieczenia.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
200 g rabarbaru |
250 ml kefiru |
1 jajko |
3 łyżki ksylitolu |
2 szklanki mąki pszennej |
2 łyżeczki aromatu waniliowego |
łyżeczka cynamonu |
2 łyżeczki proszku do pieczenia |
olej roślinny |
Sposób przygotowania
- Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i blendujemy.
- Do miski wlewamy kefir. Wsypujemy do niego mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
- Jajka ubijamy w oddzielnym naczyniu i następnie wlewamy je do ciasta.
- Dodajemy zblendowany rabarbar oraz aromat waniliowy.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Placki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż nabiorą koloru.
Placki rabarbarowe – jak je serwować?
Placki rabarbarowe to przysmak, obok którego trudno przejść obojętnie. Aby wyglądały apetycznie, można posypać je cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi. Doskonale smakują również polane jogurtem naturalnym lub złocistym miodem. Warto również serwować je ze świeżymi owocami - z dodatkiem soczystych truskawek będą prawdziwą kulinarną ucztą.
Zobacz także: Zacznij dzień od pysznego śniadania. Te naleśniki z rabarbarem i jabłkami zrobisz bardzo szybko
Ocen artykuł