Oceń
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Sprawdź, jak przyrządzić delikatne placki o smaku pieczarkowym. To prawdziwa kulinarna uczta.
Pieczarki dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym znalazły swoje stałe miejsce w naszym codziennym menu. Chętnie dodajemy je do zup, sosów i sałatek. Doskonale sprawdzają się również jako farsz do krokietów czy pierogów. Jeżeli brakuje ci inspiracji na dzisiejszy obiad, sięgnij po przepis na placki pieczarkowe. Ich delikatny smak podbije serca wszystkich twoich domowników.
Placki pieczarkowe – sprawdzona receptura
Placki pieczarkowe to idealna opcja na obiad, jeżeli chcesz przyrządzić dla bliskich coś na szybko. Ich zrobienie nie jest zbyt skomplikowane i nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Pamiętaj, aby myjąc pieczarki, nie trzymać ich zbyt długo w wodzie, ponieważ mogą przez to stracić swój smak i świeżość. Do ich oczyszczania warto użyć specjalnego pędzelka.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kg pieczarek |
2 cebule |
1 papryka |
2 ząbki czosnku |
200 g mąki |
2 jajka |
5 łyżek jogurtu naturalnego |
oliwa z oliwek |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
zioła prowansalskie |
Sposób przygotowania
- Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce.
- Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
- Paprykę myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy jogurt naturalny oraz roztrzepane jajka.
- Dodajemy do tego pieczarki, paprykę, cebulę oraz starty czosnek.
- Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Na koniec całość przyprawiamy do smaku.
- Na gorącą patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek nakładamy za pomocą łyżki niewielkie porcje ciasta.
- Placki smażymy z dwóch stron, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Placki pieczarkowe – jak je serwować?
Pyszne i chrupiące placki pieczarkowe można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują polane jogurtem naturalnym lub śmietaną. Warto przygotować do nich również sos czosnkowy lub pomidorowy. Aby ładniej prezentowały się na talerzu, możesz udekorować je natką pietruszki i posypać startym serem żółtym.
Ocen artykuł