Zamknij
Placki grzybowe
fot. Shutterstock

Placki grzybowe są niezwykle chrupiące i aromatyczne. Polubisz je od pierwszego spróbowania. Sięgnij po tę recepturę.

W jesienne dni chętnie włączamy do naszego menu potrawy na bazie grzybów. Aromatyczny sos, pożywna, kremowa zupa czy krokiety to tylko niektóre z wielu dań, jakie możemy przyrządzić z dodatkiem tych leśnych przysmaków. A co powiesz na to, aby zrobić z nich apetyczne placki? Ten przepis idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad i z pewnością będziesz sięgać po niego przy różnych okazjach.

Przepis na jesienny obiad: placki grzybowe

Jeżeli chcesz nieco urozmaicić swój jesienny jadłospis, sięgnij po recepturę na placki grzybowe. Ich przyrządzenie zajmie ci niewiele czasu. Do tego przepisu możesz wykorzystać ulubiony rodzaj grzybów. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić takie danie ze smakowitych borowików.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
400 g prawdziwków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
sól
pieprz ziołowy
tymianek
100 g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Prawdziwki oczyszczamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  3. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  4. Grzyby razem z warzywami podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
  5. Do miski wsypujmy mąkę.
  6. Dodajemy do tego jajka oraz grzyby i całość mieszamy.
  7. Wszystko doprawiamy do smaku.
  8. Placki smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z dwóch stron, aż się zarumienią.
  9. Na koniec posypujemy je startym parmezanem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Placki grzybowe - sposób podania

Każde danie będzie wyglądać jeszcze lepiej, jeżeli podamy je w odpowiedni sposób. W przypadku placków grzybowych warto sięgnąć po takie dodatki jak natka pietruszki czy liście bazylii. Aby podkreślić ich walory smakowe, najlepiej serwować je z sosem śmietankowym lub jogurtem naturalnym. Można również posypać je startym serem np. parmezanem albo mozzarellą.

Zobacz także: Jak prawidłowo mrozić grzyby? Podpowiadamy 

loader