Zamknij
Pizzerinki
fot. Shutterstock

Masz ochotę przekąsić coś na szybko? Te pizzerinki z pieczarkowym farszem to prawdziwa kulinarna uczta.

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Możesz przyrządzić ją na wiele różnych sposobów z ulubionymi dodatkami. A co powiesz na jej miniaturową wersję? Podpowiemy ci, jak zrobić pizzerinki z pieczarkami, które sprawdzą się jako pyszna przekąska na różne okazje.

Pizzerinki z pieczarkami – łatwy przepis

Pizzerinki w takim wydaniu to cudowna kulinarna podróż wprost do słonecznej Italii. Ich smak w dużej mierze będzie zależał od przygotowania odpowiedniego spodu. Podobnie jak w przypadku zwykłej pizzy ważne jest nie tylko zachowanie właściwych proporcji poszczególnych składników, ale również dokładne wyrobienie ciasta.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg mąki pszennej
30 g drożdży
szczypta cukru
200 ml wody
szklanka sosu pomidorowego
250 g pieczarek
200 g sera żółtego
sól
bazylia
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
2 cebule

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności drożdże z dodatkiem cukru rozpuszczamy w kubku z letnią wodą i przelewamy je do miski.
  2. Dodajemy do tego mąkę, sól oraz odrobinę oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  3. Następnie przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  4. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  5. Pieczarki oczyszczamy, a następnie kroimy w niewielką kostkę.
  6. Gotowe warzywa dusimy przez chwilę pod przykryciem na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przyprawiamy je do smaku.
  7. Ciasto dokładnie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego równej wielkości kółka.
  8. Następnie smarujemy je sosem pomidorowym i za pomocą łyżeczki układamy na nich warzywny farsz.
  9. Gotowe pizzerinki posypujemy startym serem żółtym.
  10. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pizzerinki z pieczarkami – jak je serwować?

Pizzerinki w takiej odsłonie sprawdzą się jako przekąska podczas rodzinnych spotkań lub domówek z przyjaciółmi. Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Można również polać je oliwą z oliwek, dzięki czemu nabiorą unikalnego smaku.