Zamknij
Pizzerinki z cukinią
fot. Shutterstock

Uwielbiasz pizzę w różnych odsłonach? W takim razie sięgnij po jej mniejszą wersję z dodatkiem cukinii. Takie pizzerinki to prawdziwa kulinarna uczta.

Pizzerinki, czyli pizze w wersji mini to przysmak, który sprawdzi się na różne okazje. Tajemnica ich wyjątkowego smaku tkwi w odpowiednio wyrobionym cieście, które przygotowuje się tak samo jak w przypadku zwykłej pizzy. Następnie wystarczy dodać do niego kilka ulubionych warzywnych dodatków, aby stworzyć pyszną przekąskę, którą pokochają wszyscy twoi domownicy. Tym razem zdradzimy ci przepis na pyszną pizzerinkę z dodatkiem cukinii, która zaskakuje swoim delikatnym smakiem.

Pizzerinka z cukinią – sprawdzony przepis

Pizzerinki to znakomity pomysł na imprezową przekąskę. Do ich przyrządzenia potrzebna ci będzie świeża cukinia o delikatnej skórce i soczystym miąższu. Jej smak możesz podkreślić ulubionymi przyprawami. W tym przypadku sprawdzi się zarówno świeża bazylia, jak i tymianek.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1 mała cukinia
500 g mąki
25 dag drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
szklanka ciepłej wody
sól
listki świeżej bazylii
ser mozzarella
200 g suszonych pomidorów
200 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy do nich pół szklanki wody, odrobinę mąki oraz szczyptę soli. Całość przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałą mąką, wodą oraz łyżką oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy je na ok. pół godziny.
  3. Cukinię myjemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przyprawiamy do smaku.
  4. Gotowe ciasto dzielimy na 6 cienkich, okrągłych placków, które następnie smarujemy delikatnie sosem pomidorowym.
  5. Na małych pizzach układamy plasterki cukinii, suszone pomidory oraz starty ser mozzarella.
  6. Całość pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. Celsjusza przez ok. 10 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pizzerinki z cukinią – jak podawać?

Przed podaniem małe pizze warto udekorować listkiem bazylii. Takie przekąski idealnie smakują polane oliwą z oliwek z odrobiną ostrej papryki. Jako dodatek możesz zastosować również dip czosnkowy, który podkreśli ich wyjątkowy smak. Lubicie pizzę w takiej odsłonie?