Zamknij
Pizza z grilla
fot. Shutterstock

Uwielbiasz pizzę? Sprawdź, jak łatwo przyrządzić ją z tortilli na grillu. Jej smak nie ma sobie równych.

Długi weekend majowy trwa w najlepsze. Wiele osób spędza ten błogi czas na grillowaniu w gronie rodziny i znajomych. Jeżeli w związku z tym szukasz pomysłu na smaczne danie, sięgnij po przepis z na pizzę z grilla. Jest ona chrupiąca, a przy tym wygląda niezwykle apetycznie. W dodatku zrobisz ją bardzo szybko z łatwo dostępnych składników.

Pizza z grilla – prosty przepis

Jeżeli znudziły ci się tradycyjne potrawy z grilla, to ten przepis na pewno będzie ciekawym urozmaiceniem majówkowego menu. Pizza w takim wydaniu smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebne ci będą placki tortilli oraz różne dodatki. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić ją z parmezanem, serem mozzarella oraz warzywami, ale bez problemu możesz wzbogacić jej smak także o inne składniki, które lubisz najbardziej.

Wege
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 placki tortilli pszennej lub innej według uznania
0,5 szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cukinia
2 pomidory
ząbek czosnku
200 g sera mozzarella
200 g startego parmezanu
zioła prowansalskie
oregano
8 oliwek zielonych
kilka listków bazylii
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Cukinię i pomidory myjemy, a następnie kroimy wszystko w cienkie plastry.
  2. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  3. Do oliwy z oliwek dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, czosnek oraz odrobinę przypraw. Następnie w takiej marynacie moczymy kawałki cukinii przez ok. 15 minut.
  4. Oliwki kroimy na pół.
  5. Jedną tortillę smarujemy połową passaty pomidorowej. Następnie posypujemy ją startym parmezanem i kładziemy na to drugi placek. Musimy pamiętać o tym, aby mocno go docisnąć.
  6. Tortillę układamy na ruszcie i grillujemy ją z dwóch stron, aż ser się dobrze rozpuści.
  7. Ponownie smarujemy ją resztą passaty pomidorowej. Układamy na niej pokrojone warzywa i posypujemy startą mozzarellą oraz przyprawami.
  8. Całość przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż ser się roztopi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pizza z grilla – jak ją serwować?

Pizza w takim wydaniu to idealny przysmak dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Doskonale komponuje się z różnymi sosami np. czosnkowym lub pomidorowym. Możesz również polać ją lekkim dipem ziołowym albo oliwą z oliwek. Aby pizza ładnie prezentowała się na talerzu, warto ułożyć na niej listki bazylii.

Zobacz także: Grillowane pomidory z mozzarellą smakują wyśmienicie. Zrobisz je bardzo szybko

loader