Zamknij
Pizza na cieście francuskim z sosem pomidorowym i szparagami - błyskawiczny przepis
fot. Shutterstock

Pizza to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolację. Zwłaszcza gdy wykonujemy ją z ciasta francuskiego i szparagów. Zobacz, jak przyrządzić to danie.

Wiosną i latem, gdy trwa sezon na szparagi, nie lubimy stawiać na zbyt ciężkie dania. Gdy mamy zatem ochotę na pizzę, warto zdecydować się na wersję z ciasta francuskiego. Będzie ona delikatniejsza w smaku niż drożdżowa. Takie ciasto do pizzy świetnie też sprawdzi się do delikatnych składników, jakimi zdecydowanie są szparagi. Zobaczcie, jak przyrządzić takie danie i co do niego dodać, żeby zachwycało smakiem.

Zobacz także: Chrupiące tosty ze szparagami i sosem curry. Wypróbuj ten pyszny przepis

Pizza na cieście francuskim z sosem pomidorowym i szparagami - błyskawiczny przepis

Pizza z ciasta francuskiego ze szparagami to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Możecie do niej dodać dowolne składniki. My proponujemy szynkę dojrzewającą i pomidorki koktajlowe. Ciasto francuskie możecie przyrządzić samemu w domu lub kupić w sklepie, jeżeli macie mało czasu. 

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 płat ciasta francuskiego
2 łyżki ketchupu
4 suszone pomidory
60 g szparagów
5 plastrów szynki dojrzewającej
10 pomidorków koktajlowych
Starta mozzarella do posypania pizzy - ilość według upodobań
Przyprawy: oregano i ostra papryka

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie wykładamy na blachę.
  2. Ketchup blendujemy z suszonymi pomidorami. Tak przygotowany sos przyprawiamy oregano i ostrą papryką. Smarujemy nim ciasto.
  3. Od szparagów odcinamy końcówki i kroimy je na kawałki. 
  4. Na cieście układamy pokrojoną szynkę, przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojone na kawałki szparagi. 
  5. Wszystko posypujemy serem.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szparagi - właściwości

Gdy trwa sezon na szparagi, warto jak najczęściej dodawać je do swojego menu. Te warzywa mają bowiem wiele cennych właściwości zdrowotnych i urodowych:

  • są cennym źródłem kwasu foliowego i witaminy K,
  • mają dużą zawartość wapnia, magnezu, potasu oraz selenu,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • wspomagają pracę układu nerwowego, 
  • są naturalnym antydepresantem,
  • obniżają poziom szkodliwego cholesterolu,
  • odpowiadają za prawidłową pracę naczyń krwionośnych,
  • mają działanie przeciwutleniające,
  • spowalniają proces starzenia się skóry,
  • przeciwdziałają rozwojowi nowotworu piersi, prostaty, trzustki oraz jelita grubego, 
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, 
  • zapobiegają infekcjom układu moczowego,
  • poprawiają poziom libido,
  • zwalczają bezsenność. 

Zobacz także: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?