Zamknij
Pizza bez wyrastania ciasta - szybki przepis
fot. Shutterstock

Pizza bez wyrastania ciasta, w przeciwieństwie do klasycznej, jest błyskawiczna w przygotowaniu. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki mąki pszennej
Szklanka ciepłej wody
25 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Szczypta cukru

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
  2. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i cukier. Następnie dolewamy do tego oliwę i drożdżowy roztwór. 
  3. Ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy gładką kulkę.
  4. Na stolnicę wsypujemy trochę mąki i układamy na niej ciasto, które następnie rozwałkowujemy na placek.
  5. Ciasto smarujemy sosem, a następnie wykładamy na nie dowolne składniki.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Klasyczne włoskie ciasto na pizzę jest dość czasochłonne, ponieważ musi swoje odleżeć, żeby wyrosnąć. Okazuje się, że są sposoby, żeby przyrządzić je nieco inaczej, dzięki czemu znacznie szybciej będziemy mogli cieszyć się smakiem pysznego placka z dodatkiem składników. Wystarczy sięgnąć po powyższy przepis. 

Pizza - dodatki

Z tego typu ciasta możecie przyrządzić klasyczną pizzę. Wystarczy posmarować placek sosem pomidorowym, a następnie położyć na nim ulubione produkty. 

Dodatki do pizzy, po które warto sięgnąć, żeby stworzyć typowo włoskie danie:

  • szynka dojrzewająca,
  • pieczarki,
  • kurki,
  • pepperoni, 
  • papryka,
  • pomidory,
  • rukola,
  • boczek,
  • parmezan,
  • mozzarella,
  • ser kozi,
  • oliwki,
  • kapary,
  • suszone pomidory,
  • papryczka chilli, 
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa z oliwek. 

Zobacz także:  Makaron z kozim serem na 3 sposoby. Wybierz przepis idealny dla siebie

Jak przechowywać i odgrzać pizzę? 

Może się zdarzyć, że nie zjecie całej pizzy na raz. Wówczas możecie przechować ją przez jeden dzień. Wystarczy zawinąć placek w folię aluminiową i wstawić do lodówki.

Warto jednak zadbać o to, żeby odpowiednio ją odgrzać. W mikrofalówce może się bowiem stać gumowata lub twarda. Żeby zachować świeżość pizzy, wystarczy wyłożyć ją na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. 

Zobacz także:  Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę