Zamknij
Pikantne pierogi meksykańskie - błyskawiczny przepis
fot. Shutterstock

Fani kuchni polskiej, którzy są ciekawi także smaków innych krajów, powinni spróbować tego dania. Pierogi meksykańskie to pyszny obiad dla całej rodziny.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia meksykańska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 2-3 osób

Składniki

Składnik
150 g mąki pszennej
60 ml ciepłej wody
1 jajko
10 g masła
50 g mięsa mielonego wołowego
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
pęczek kolendry
2 łyżeczki ketchupu
papryczka chilli
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
olej

Sposób przygotowania

  1. Na początek przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i odrobinę kurkumy. W garnuszku roztapiamy masło. Do mąki z przyprawami dodajemy ciepłą wodę i roztopione masło. Wszystko mieszamy łyżką.
  2. Do ciasta dodajemy roztrzepane jajko. Wszystko razem zagniatamy.
  3. Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Dzielimy je na dwie części. Z każdej z nich rozwałkowujemy placek, z którego szklanką wycinamy kółka.
  4. Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia. 
  5. Fasolę rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ją do mięsa.
  6. Cebulę, kolendrę i papryczkę siekamy i też dodajemy do farszu wraz z ketchupem i przyprawami. 
  7. Każde kółko z ciasta wypełniamy odrobiną farszu na środku. Następnie sklejamy nasze pierogi po brzegach - można zrobić falbankę.
  8. Wrzucamy je do wrzącej, posolonej wody i czekamy, aż wypłyną na wierzch.
  9. Na końcu smażymy pierogi na rozgrzanym oleju - najlepiej smakują podsmażone, ale można je zjeść także prosto z wody. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierogi meksykańskie - dodatki

Pierogi meksykańskie są dość pikantne. Warto w związku z tym dodać do nich śmietanę, która nieco złagodzi smak tej potrawy. 

Do tego typu pierogów pasują też inne dodatki. Dobrze pod tym względem sprawdzi się  salsa pomidorowa, czyli klasyczny sos podawany z meksykańskimi potrawami. Pierogi z powyższego przepisu doskonale będą smakować również w połączeniu z sosem czosnkowym lub domowym ketchupem

Jak przechowywać ciasto na pierogi? 

Z powyższego przepisu możecie stworzyć około 20 pierogów. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie zjeść takiej porcji, zawsze możecie przechować ciasto do następnego razu. 

Produkt warto schować do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki. Tak zabezpieczony w chłodziarce może leżeć około 2 dni. Ciasto na pierogi można jednak też zamrozić. Wystarczy zawinąć je w folię aluminiową i schować. 

Warto też od razu przygotować pierogi z farszem i również je zamrozić. W minusowej temperaturze mogą poleżeć nawet około 4 tygodni.

Zobacz także:  Burrito to pomysł na przepyszny obiad! Poznaj przepisy na to meksykańskie danie