Zamknij
Pierogi ze szpinakiem i tofu
fot. Shutterstock

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem? Przygotuj dla nich pyszne pierogi z tofu i ze szpinakiem. Oto łatwa receptura.

Pierogi to klasyka kuchni polskiej. Możesz je serwować w wersji wytrawnej lub na słodko np. z ulubionymi owocami. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie. A co powiesz na to, aby przyrządzić je z tofu oraz szpinakiem? Takie danie z pewnością pokochają osoby będące na diecie wegetariańskiej. Będziesz zaskoczony, jak szybko znika z talerza.

Pierogi z tofu i szpinakiem – łatwy przepis

Pierogi w takim wydaniu mogą być doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych. Tajemnica ich smaku tkwi w odpowiedniej proporcji wszystkich składników oraz wyrobieniu idealnego ciasta o gładkiej i jednolitej konsystencji. Oczywiście nie możemy zapominać o roli farszu w tym przepisie. Odpowiednio przyprawione tofu ze szpinakiem to kombinacja, która sprawia, że pierogi te będą niezwykłą kulinarną ucztą.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
500 g mąki pszennej
250 ml wody
150 g tofu
250 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
łyżka oliwy z oliwek
kilka listków bazylii

Sposób przygotowania

  1. Z mąki i wody wyrabiamy gęste, jednolite ciasto. W trakcie dodajemy do niego szczyptę soli.
  2. Tofu odcedzamy i drobno kroimy.
  3. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  4. Liście szpinaku płuczemy pod chłodną wodą. Następnie dusimy ja na patelni z dodatkiem czosnku, tofu oraz oliwy z oliwek przez ok. 10 minut.
  5. Ciasto dokładnie wałkujemy.
  6. Za pomocą szklanki wycinamy z niego równej wielkości kółka, które następnie nadziewamy szpinakowym farszem.
  7. Pierogi wrzucamy do osolonej wody i wyjmujemy je z garnka po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierogi z tofu i ze szpinakiem – jak je serwować?

Jeżeli brakuje ci pomysłu na rodzinny obiad, to te pierogi będą doskonałym wyborem. Aby wyglądały wiosennie na talerzu, możesz serwować je na liściach sałaty i udekorować świeżą, pachnącą bazylią.

Takie danie warto podawać z różnymi delikatnymi dipami np. czosnkowym lub jogurtowym. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie do niego smacznej, warzywnej surówki.