Zamknij
Pierogi z kimchi
fot. Shutterstock

Lubisz oryginalne smaki? Jeżeli jesteś fanem pierogów w różnych odsłonach, koniecznie sięgnij po pyszny przepis na pierogi z kimchi.

Kimchi to popularne danie kuchni koreańskiej. Do jego przygotowania wykorzystuje się kiszone lub fermentowane warzywa, np. ogórki czy kapustę pekińską, które w połączeniu z różnymi przyprawami tworzą niesamowitą smakową kombinację. Wszystko to sprawia, że kimchi jest znakomitym dodatkiem do wielu różnych dań, np. zup lub pierogów.

Zobacz także: Chinkali to pyszne gruzińskie pierożki. Ich zrobienie jest naprawdę łatwe

Pierogi z kimchi – sprawdzony przepis

Tym razem kimchi wykorzystamy jako farsz do pierogów. Połączenie delikatnego ciasta oraz intensywnego nadzienia jest niezwykle smaczne i z pewnością przypadnie go gustu miłośnikom unikalnych smaków. Taka kulinarna propozycja idealnie sprawdzi się na obiad, jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich pyszną niespodzianką.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia koreańska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
szklanka mąki pszennej
pół szklanki gorącej wody
150 g kimchi
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
200 g mięsa mielonego
2 łyżki oleju sezamowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na początek do miski wsypujemy mąkę, dodajemu odrobinę soli oraz wodę. Całość łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, które następnie odkładamy na ok. pół godziny.
  2. Czosnek, obraną cebulę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i razem z mięsem dusimy na patelni pod przykryciem z dodatkiem oleju sezamowego.
  3. Dodajemy pokrojone w małe kawałeczki kimchi, jeszcze chwilę smażymy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ciasto dzielimy na cienki placek i za pomocą dużej szklanki wycinamy z niego równej wielkości kółka.
  5. Następnie nadziewamy je gotowym farszem i formujemy z nich sakiewki.
  6. Pierogi gotujemy w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierogi z kimchi - jak serwować?

Przed podaniem nasze danie warto udekorować np. natką z pietruszki. Znakomicie smakuje w połączeniu z różnymi dipami. Taka potrawa to nie tylko sycąca propozycja obiadowa. Warto wspomnieć o jej licznych właściwościach zdrowotnych. Kimchi wykazuje bowiem pozytywne działanie na organizm. Nie tylko wspomaga układ trawienny i krwionośny oraz ułatwia odchudzanie. Ponadto pozytywnie wpływa na odporność oraz działa przeciwzapalnie. Lubicie kimchi w takim wydaniu?