Zamknij
Pierogi z dynią na talerzu
fot. Shutterstock

Brakuje ci pomysłu na smaczny obiad? Zamiast sięgać po skomplikowane przepisy, wypróbuj coś sprawdzonego, ale w trochę innym, jesiennym wydaniu. Pierogi z dynią będą w tym przypadku strzałem w dziesiątkę. Ich wyjątkowy smak sprawia, że trudno im się oprzeć. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku.

Kto z nas nie kocha pierogów? Z serem, szpinakiem, kaszą – w każdej z tych wersji smakują wybornie. Tym razem mamy dla was nową propozycję w sam raz na jesienne popołudnia w gronie najbliższych. Pierogi z dynią to nie tylko smaczna, ale również zdrowa propozycja dla całej rodziny. Dynia jest bowiem źródłem wielu witamin i składników mineralnych, które wspomagają prawidłową pracę organizmu. Na szczęście nie musisz być w tym przypadku mistrzem w kuchni, bo ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Pierogi z dynią – przepis

Pierogi z farszem z dyni to prawdziwa kulinarna uczta. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku dobór składników. To właśnie dynia gra tu pierwsze skrzypce i to od niej powinniśmy zacząć. Na farsz nadają się różne odmiany. Staraj się jednak wybierać warzywa, które są pozbawione przebarwień na skórce. Lepiej też sięgać po twarde dynie, bo wtedy mamy pewność, że są odpowiednio dojrzałe. Przepis na pierogi z dynią jest łatwy, a ich smak z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Obiad
Składniki na ciasto
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
szklanka ciepłej wody
0,5 kg mąki
1 jajko
łyżeczka soli
średniej wielkości dynia
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki masła

Sposób przygotowania

Farsz z dyni na pierogi

  1. Pierwszy krok to przygotowanie farszu.
  2. Dynię dokładnie myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Pokrojoną dynię wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. Celsjusza przez ok. 45 minut. Kiedy już będzie gotowa, należy ją ostudzić i oddzielić skórę od miąższu.
  4. Pozostałe warzywa, czyli czosnek, cebulę i pietruszkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach i podsmażamy na maśle przez ok. 7 minut.
  5. Gotową dynię z podsmażonymi warzywami dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Całość doprawiamy dla smaku solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto na pierogi

  1. Na stolnicę wsypujemy pół kilograma mąki, sól, dodajemy jajko i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, zwracając uwagę na to, czy odrywa się od ręki.
  2. Gotowe ciasto należy dokładnie rozwałkować na cienkie placki, z których wykrawamy szklanką równe kółka.
  3. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim, sklejając dokładnie ich brzegi.
  4. Tak przygotowane pierogi o kształcie kółek wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierogi z farszem z dyni – jak serwować?

Pierogi z dynią można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakują polane rozpuszczonym i podsmażonym wcześniej na patelni maśle. Niektóre osoby wolą jednak spożywać je same albo z delikatnym dipem jogurtowym. Dodatkowo dla dekoracji można posypać je np. natką pietruszki. A jaka wersja jest twoją ulubioną?