Zamknij
Pierogi
fot. Shutterstock

Uwielbiasz pierogi w każdej odsłonie? W takim razie sięgnij po ich słodką wersję z dodatkiem czekolady oraz bananów.

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Znakomicie smakują zarówno serwowane na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Możesz je przyrządzić z warzywnym farszem lub ulubionymi owocami, np. truskawkami albo śliwkami. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pierogi z czekoladą i bananami. To prawdziwa poezja smaku.

Pierogi z czekoladą i bananami – łatwy przepis

Jeżeli jesteś miłośnikiem pierogów, to ten przepis będzie dla ciebie idealny. To unikalne danie skradnie serca najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie delikatnego ciasta i słodkiego farszu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przed przygotowaniem pierogów, warto skropić pokrojone banany odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją tak szybko.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
0,5 l letniej wody
0,5 kg mąki
szczypta soli
4 duże banany
100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę ścieramy na tarce.
  2. Banany obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Do miski wsypujemy mąkę i odrobinę soli i stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Następnie musimy rozwałkować je na cienki placek.
  4. Za pomocą szklanki wycinamy z niego okrągłe kółka, które faszerujemy bananami i czekoladą.
  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierogi z czekoladą i bananami – sposób podania

Pierogi w takim słodkim wydaniu to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale też cieszą oko swoim apetycznym wyglądem. Warto serwować je polane śmietaną. Dla dekoracji można posypać je również płatkami migdałowymi albo startą czekoladą.