Oceń
Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku maja mnóstwo zalet. Możesz je przygotować na długo przed świętami, bo doskonale znoszą pobyt w zamrażarce. Cechuje je apetyczny kolor i wyśmienity smak. Takie pierogismakują wszystkim – dużym i małym, jadane na talerzu jako główna atrakcja i dodawane do tradycyjnego barszczu w roli pasztecika. Ciasto na pieczone pierogi jest kruche i przygotowuje się je łatwiej niż to klasyczne. Poznaj dwa przepisy na smakowite pieczone wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Pierogi wigilijne z pieczarkami pieczone w piekarniku
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 4 g suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 ml mleka
Składniki na farsz:
- 400 g pieczarek
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania
- garść maku do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj drożdże, sól, cukier, jajko i rozpuszczone w mleku, jeszcze ciepłe masło.
- Całość dokładnie wymieszaj, zagnieć i wyrób rękoma na jednolite ciasto.
- Włóż ciasto do foliowego woreczka, szczelnie zamknij i umieść w wysokim naczyniu z zimną wodą.
- Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.
Przygotowanie farszu:
- Kapustę przepłucz wodą, drobno posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Cebulę drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym maśle.
- Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli.
- Całość smaż na wolnym ogniu przez 8–10 minut.
- Następnie przełóż do ugotowanej kapusty, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz okaże się zbyt wodnisty, odlej bądź wygotuj nadmiar płynu.
- Gotowe, wyrośnięte ciasto podziel na pół i rozwałkuj kolejno na płaty o grubości około 2–3 mm, podsypując mąką.
- Obręczą o średnicy 9 cm wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
- Gotowe pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
- Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 17 minut.
Pierogi wigilijne z grzybami pieczone w piekarniku
Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku są wyśmienite – kruche, apetycznie złociste, a jednocześnie treściwe i sycące. Najlepiej smakują popijane wigilijnym barszczem. Mają też tę zaletę, że farsz do nich możesz przygotować na kilka tygodni przed świętami. Surowe, nadziane farszem i zaklejone pierogi możesz zamrozić i piec w dniu Wigilii albo przygotować je kilka dni wcześniej i trzymać surowe w lodówce.
Składniki na ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- spora szczypta kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 160 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
Składniki na farsz:
- 300 g dobrze ukiszonej kapusty bez marchwi
- 2–3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- ok. 70 g masła
- 2 spore cebule
- olej
- 40 g suszonych prawdziwków
- 20 g suszonych podgrzybków
Przygotowanie:
- Kapustę dobrze odciśnij, drobno pokrój, przełóż do garnka i zalej wodą.
- Dodaj ok. 1 płaskiej łyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy i połowę masła.
- Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. W miarę wyparowywania wody dolewaj wrzątku. Kapusta powinna się gotować ok. 40 minut.
- Grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut do namoczenia.
- Ugotuj je w tej samej wodzie ze szczyptą soli.
- Gdy grzyby będą już miękkie, pokrój je w kostkę i dodaj do kapusty razem z wodą pozostałą po gotowaniu grzybów.
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na oleju, a następnie osącz z oleju i dodaj do kapusty razem z ugotowanymi grzybami.
- Gdy już dobrze wymieszasz wszystkie składniki, dodaj pozostałe masło i dopraw do smaku.
- Mąkę przesiekaj z kurkumą, solą, cukrem i masłem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka oraz śmietanę i zagnieć szybko ciasto. Wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.
- Wycinaj z niego grube, spore kółka (ok. 10 cm średnicy).
- Na środku każdego kółka wyłóż łyżeczkę farszu z kapusty i grzybów, sklej dokładnie brzegi i ustaw sklejeniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy przygotujesz już wszystkie pierogi, posmaruj je rozkłóconym białkiem i wstaw do lodówki na dalsze 20 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Piecz pierogi ok. 15–20 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku to znakomita pozycja na świąteczny stół. Można je też zabrać na sylwestrową imprezę. Czy to podawane na zimno, czy na gorąco – z pewnością znikną co do jednego. Zobacz także nasze inspiracje, jak udekorować świąteczny stół.
Oceń artykuł