Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku

Adrianna Kostecka
11.12.2020
Aktualizacja: 11.12.2020 19:15

Pierogi pieczone na Wigilię to wariacja na temat tradycyjnej świątecznej potrawy, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku
fot. Shutterstock

Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku maja mnóstwo zalet. Możesz je przygotować na długo przed świętami, bo doskonale znoszą pobyt w zamrażarce. Cechuje je apetyczny kolor i wyśmienity smak. Takie pierogismakują wszystkim – dużym i małym, jadane na talerzu jako główna atrakcja i dodawane do tradycyjnego barszczu w roli pasztecika. Ciasto na pieczone pierogi jest kruche i przygotowuje się je łatwiej niż to klasyczne. Poznaj dwa przepisy na smakowite pieczone wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi wigilijne z pieczarkami pieczone w piekarniku

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 4 g suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka

Składniki na farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • garść maku do posypania

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Dodaj drożdże, sól, cukier, jajko i rozpuszczone w mleku, jeszcze ciepłe masło.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, zagnieć i wyrób rękoma na jednolite ciasto.
  4. Włóż ciasto do foliowego woreczka, szczelnie zamknij i umieść w wysokim naczyniu z zimną wodą.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.

Przygotowanie farszu:

  1. Kapustę przepłucz wodą, drobno posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym maśle.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli.
  4. Całość smaż na wolnym ogniu przez 8–10 minut.
  5. Następnie przełóż do ugotowanej kapusty, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz okaże się zbyt wodnisty, odlej bądź wygotuj nadmiar płynu.
  6. Gotowe, wyrośnięte ciasto podziel na pół i rozwałkuj kolejno na płaty o grubości około 2–3 mm, podsypując mąką.
  7. Obręczą o średnicy 9 cm wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  8. Gotowe pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
  9. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 17 minut.

Pierogi wigilijne z grzybami pieczone w piekarniku

Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku są wyśmienite – kruche, apetycznie złociste, a jednocześnie treściwe i sycące. Najlepiej smakują popijane wigilijnym barszczem. Mają też tę zaletę, że farsz do nich możesz przygotować na kilka tygodni przed świętami. Surowe, nadziane farszem i zaklejone pierogi możesz zamrozić i piec w dniu Wigilii albo przygotować je kilka dni wcześniej i trzymać surowe w lodówce.

Składniki na ciasto:

  • 340 g mąki pszennej
  • spora szczypta kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 160 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%

Składniki na farsz:

  • 300 g dobrze ukiszonej kapusty bez marchwi
  • 2–3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 70 g masła
  • 2 spore cebule
  • olej
  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 20 g suszonych podgrzybków

Przygotowanie:

  1. Kapustę dobrze odciśnij, drobno pokrój, przełóż do garnka i zalej wodą.
  2. Dodaj ok. 1 płaskiej łyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy i połowę masła.
  3. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. W miarę wyparowywania wody dolewaj wrzątku. Kapusta powinna się gotować ok. 40 minut.
  4. Grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut do namoczenia.
  5. Ugotuj je w tej samej wodzie ze szczyptą soli.
  6. Gdy grzyby będą już miękkie, pokrój je w kostkę i dodaj do kapusty razem z wodą pozostałą po gotowaniu grzybów.
  7. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na oleju, a następnie osącz z oleju i dodaj do kapusty razem z ugotowanymi grzybami.
  8. Gdy już dobrze wymieszasz wszystkie składniki, dodaj pozostałe masło i dopraw do smaku.
  9. Mąkę przesiekaj z kurkumą, solą, cukrem i masłem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka oraz śmietanę i zagnieć szybko ciasto. Wstaw je na 30 minut do lodówki.
  10. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.
  11. Wycinaj z niego grube, spore kółka (ok. 10 cm średnicy).
  12. Na środku każdego kółka wyłóż łyżeczkę farszu z kapusty i grzybów, sklej dokładnie brzegi i ustaw sklejeniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Gdy przygotujesz już wszystkie pierogi, posmaruj je rozkłóconym białkiem i wstaw do lodówki na dalsze 20 minut.
  14. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  15. Piecz pierogi ok. 15–20 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru.

Pierogi wigilijne pieczone w piekarniku to znakomita pozycja na świąteczny stół. Można je też zabrać na sylwestrową imprezę. Czy to podawane na zimno, czy na gorąco – z pewnością znikną co do jednego. Zobacz także nasze inspiracje, jak udekorować świąteczny stół.